svemirska utrka

Znate li zašto su Bezos i Musk već godinama u svađi?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.05.2019 11:01
  • Objavljeno 27.05.2019 u 11:00
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Rukavina / Tportal

Dvojica najvećih predstavnika američke tehnološke sfere već godinama se prepucavaju oko dozvola za raketne poligone, patente i praktične ideje, otvoreno se prozivajući na Twitteru

Elon Musk i Jeff Bezos u konstantnoj su prepirci već godinama, a razlog je tržišna utrka u brzo razvijajućem privatnom sektoru američke svemirske industrije. Dok su 2004. sjedili za stolom i razmjenjivali ideje, danas se neprestano ponižavaju na društvenim mrežama. Kako je do toga došlo?

SpaceX protiv Blue Origina

Ako tražimo konkretne razloge zbog kojih se Blue Origin (Bezos) i SpaceX (Musk) prepiru godinama, najbolje je početi od nadmetanja za NASA-in poligon za lansiranje 39A koji je, nakon što je SpaceX uložio zahtjev za preuzimanje, htio uzeti i Bezos. Bezos je, doduše, išao tako daleko da je pisao prigovor američkoj vladi u kojem objašnjava zbog čega se Musku nipošto ne bi trebala dati kontrola nad bazom, na što je Muskov SpaceX (naravno) prigovorio i u konačnici dobio prava na korištenje. Nepotrebno je naglasiti da se međusobni odnos dvaju kompanija nakon toga samo pogoršao.

  • +2

Jeff Bezos

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Musk je na društvenim mrežama Bezosa i njegovu kompaniju otvoreno prozvao nepoštenim kopirantima - i Bezos to nije dobro primio.

Pola godine nakon što je Musk ugrabio dvadesetogodišnju dozvolu za korištenje lansirnog poligona 39A, krenula je druga svađa - ovog puta oko patenata. Bezosov Blue Origin uložio je patent za tehnologiju izgradnje raketa za višestruku uporabu. Ova bi mu taktika priskrbila milijarde dolara od konkurenata koji su planirali koristiti sličnu tehnologiju, no kada je Musk otkrio za Bezosov plan, došlo je do sukoba.

Muskov plan bio je izrada iste vrste letjelica, s time da nije planirao potrošiti tone novca da bi koristio taj koncept, već je priložio nekoliko starih znanstveno-fantastičnih filmova u kojima se rakete spuštaju na brodove te je zahvaljujući njima 2015. uspio izmjeniti Bezosov patent dovoljno da i sam može proizvoditi rakete bez plaćanja tantijema Blue Originu.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju
21

Društvene mreže

Trenutni teatar rata između Bezosa i Muska je dobri stari Twitter na kojem se obojica neprekidno prepiru, ovog puta oko brendiranja proizvoda ili energetske učinkovitosti raketnih sustava. Komentari ponekad dosežu razinu dječjeg prepucavanja, no na kraju dana - obje firme doprinose tehnološkom napretku i nastojanjima puta u svemir, što u konačnici beneficira apsolutno svima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!