TEHNO SAVJETI

Bojite se da će vam Google izbrisati račun? Evo što možete napraviti

19.05.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Google je prije nekoliko dana objavio da će krajem godine početi brisati neaktivne račune. Ako imate račun kojem često ne pristupate, ne brinite - procedura 'osiguravanja' je jednostavna i vrlo brza

Google je 16. svibnja objavio skorašnje aktiviranje 'sigurnosnih mjera' u sklopu kojih će brisati račune koji su bili neaktivni dvije godine, kao i računa koji su bili napravljeni i nikad nisu bili korišteni.

Ako vaš račun spada među te račune, dobit ćete pravovremeno upozorenje od Googlea na račun koji će biti izbrisan, kao i na račun koji ste upisali kao sigurnosnu mjeru. Čak i ako se pronađete među korisnicima koji su dobili upozorenje, brisanje neće početi sve do prosinca. Ovo sve, doduše, ne znači da ne morate napraviti ništa ako želite spasiti svoje račune.

Napomenimo da će brisanje neaktivnih računa zahvatiti isključivo one privatne, što znači da ste sigurni ako Google koristite preko posla ili u školi. Kako biste izbjegli neugodnost, najmanja stvar koju možete napraviti je ujedno i najučinkovitija - prijaviti se na svoj Google račun.

Ako niste sigurni računa li se vaš Google profil pod aktivnim, vodite računa da se pod 'aktivnošću' smatra i pretraživanje putem Googlea dok ste prijavljeni, korištenje Gmaila, Drivea ili uređivanje dokumenata u Docsima.

Razlog zašto Google ovo radi je prije svega ušteda prostora na serverima, makar službena izjava spominje nesigurnost softverskih sustava (velik broj neaktivnih računa ne koristi provjeru u dva stupnja) i opasnost od hakerskih napada.