TEHNO SAVJETI

Znate li pronaći spremljene lozinke u Chromeu, Firefoxu i Safariju? Evo uputa

28.10.2021 u 07:51

Bionic
Reading

Svi popularni preglednici korisnicima omogućavaju neku vrstu pohrane lozinki, kao i mogućnost njihove pretrage i pregleda. Pokazat ćemo vam kako do njih možete doći u tri popularna preglednika

Lozinke su dio naše svakodnevice. Dozvoljavaju nam pristup računima na različitim stranicama, štite naše privatne podatke i lako ih zaboravljamo. Na sreću, skoro svi popularni preglednici pružaju mogućnost spremanja lozinki unutar samog programa ili vanjske aplikacije posvećene pohrani lozinki.

Google Chrome

Procedura pronalaženja i pregleda lozinki u Chromeu je jednostavna. Pokrenite preglednik i na samom vrhu izbornika za postavke kojem pristupate klikom na tri točke u gornjem desnom dijelu ekrana birajte 'More Settings'.

Nakon toga birajte stavku Passwords i ući ćete u izbornik s lozinkama gdje ćete vidjeti listu stranica koje ste posjetili i u kojima je Chrome pohranio lozinke - prikazane kao niz točkica. Kliknete li na oko pored neke od njih, vaše računalo će vas možda pitati za PIN i nakon toga otkriti lozinku. Nakon što više ne gledate lozinku kliknite opet na oko kako biste ju sakrili.

Mozilla Firefox

Kao i kod Chromea, prvo što morate napraviti je učitati Mozilla Firefox i kliknuti na 'hamburger' ikonicu u gornjem desnom kutu prozora. U izborniku nakon toga birajte 'Passwords'.

Vidjet ćete posebnu karticu i na lijevom dijelu zaslona listu stranica sa pohranjenim lozinkama. Kliknite na račun koji biste htjeli vidjeti, nakon čega će vam se na ostatku zaslona pokazati detalji o računu, uključujući adresu, korisničko ime i lozinku koja je sakrivena. Kliknete li na oko pored lozinke, ona će se otkriti.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Safari

Do lozinki se dolazi ulaskom u Safari i biranjem stavke Preferances. U izborniku ćete vidjeti opciju Passwords nakon čega će vas računalo pitati za lozinku. Kliknite na lozinku koju tražite da biste ju vidjeli ili dvaput da biste ju uredili.

Ako želite izbrisati više lozinki, pritisnite tipku command dok klikate na stavke i onda birajte tipku Remove u donjem desnom kutu. Ako želite dodati novu lozinku, birajte stavku Add. Ako tražite lozinku, možete ju pronaći pretragom u gornjem desnom kutu izbornika Preferences.