najmlađi ikad

Astronomi su uspjeli snimiti impresivan prizor: Nastanak mladog planeta

25.10.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Znanstvenicima je pošlo za rukom dugoročno promatrati nastanak novog i vrlo udaljenog planeta. Riječ je o planetu 2M0437b koji oko svoje zvijezde putuje na udaljenosti sto puta većoj od one između nas i našeg Sunca

Astronomi su već puno puta uspjeli otkriti nove planete, no najnoviji pod imenom 2M0437b vjerojatno je najmlađi kojeg su ikad snimili. Novo otkriće Sveučilišta Hawaii skriva se u 'jaslicama' u oblaku Bika - riječ je o toliko mladom svijetu da oko sebe razbacuje lavu i vrućinu.

Ovo je, prenosi izvor, vrlo rijedak prizor i prilika za promatranje nastanka mladog svijeta. Znanstvenici će morati iskoristiti posebnu optiku kako bi mogli zaobići smetnje koje uzrokuje zemaljska atmosfera, no za detaljnije promatranje im neće trebati obližnja zvijezda. Posebna olakotnost je udaljenost 2M0437b od njegove zvijezde - sto puta više Zemljine udaljenosti od Sunca, što znači da je uplitanje tamošnje zvijezde u promatranje svedeno na minimum.

Znanstvenici su ovaj planet prvi put snimili 2018. i to uz pomoć teleskopa Subaru. Nakon toga su tri godine uz promatračnicu Keck i druge teleskope na Havajima pratili planet te potvrdili da je uistinu vezan uz tamošnju zvijezdu.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Ne prestaju fascinirati: Pogledajte neke od najljepših prizora dubokog svemira koje je ulovio Hubble

Pogledaj galeriju

Buduća će promatranja pružiti dodatne uvide u formiranje mladih planeta. Znanstvenici sa sveučilišta uzdaju se u teleskop James Webb koji će uz pomoću naprednih instrumenata moći snimati te prepoznavati atmosferske plinove i novonastale mjesece, izvještava Engadget.