hubble

Kataklizmički kraj: Snimljen rani stadij smrti udaljene zvijezde

25.10.2021 u 15:04

Bionic
Reading

NASA-in teleskop Hubble očitanim je podacima astronomima omogućio dubok uvid u kataklizmički kraj udaljene zvijezde

Poput svjedoka nasilne smrti, NASA-in Hubble znanstvenicima je nedavno pružio detaljan i dosad neviđen prizor prvih trenutaka kataklizmičke propasti zvijezde. Hubbleovi podaci, s ostalim promatranjima postignutima pomoću teleskopa na tlu i u orbiti, mogli bi pružiti znanstvenicima rani sustav upozorenja u slučaju potencijalnih eksplozija ostalih zvijezda, piše NASA.

'Prije smo o istraživanju supernova govorili kao o istrazi na mjestu zločina te smo se orijentirali prema tragovima uništenja', objasnio je Ryan Foley, znanstvenik sa Sveučilišta Santa Cruz i voditelj istraživanja. 'Ovo je potpuno drugačija situacija zato što točno znamo što se događa i smrt zvijezde možemo pratiti u pravom vremenu', dodao je.

Supernova nosi ime SN 2020fqv i nalazi se na mjestu susreta dviju galaksija smještenih u zviježđu Djevice na udaljenosti od 60 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Godine 2020. otkrio ju je tim Zwicky Transient Facilityja u opservatoriju Palomaro u San Diegu u Kaliforniji. Astronomi su zaključili da supernovu u istom trenu promatraju TESS i Hubble, pa su uz pomoć niza zemaljskih i orbitalnih satelita uspjeli dobiti temeljit uvid u vrlo rane stadije njezina uništenja.

Hubble je također provjerio tvar u blizini zvijezde svega nekoliko sati prije ranih stadija uništenja. Taj takozvani cirkumzvjezdani materijal zvijezda je počela ispuštati godinu prije eksplozije, a njegovim promatranjem astronomi su uspjeli razumjeti što se događalo s njome tik prije njezina posljednjeg trenutka.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Ne prestaju fascinirati: Pogledajte neke od najljepših prizora dubokog svemira koje je ulovio Hubble

Pogledaj galeriju

'Ovo je vrlo rijetka prilika - promatrati cirkumzvjezdani materijal iz ovakve blizine - s obzirom na to da je on vidljiv tijekom vrlo kratkog razdoblja, a mi vrlo često počinjemo s promatranjem tek nekoliko dana nakon eksplozije', rekao je Samaporn Tinyanont, glavni autor studije objavljene u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, dodajući: 'Kod ove smo supernove mogli obaviti ultrabrza promatranja pomoću Hubblea i ostvariti neusporedivu analizu regije u blizini same zvijezde.'