kontakt osoba

Znate li kako ostaviti Facebook račun skrbniku?

22.01.2018 u 11:18

Bionic
Reading

U slučaju smrti korisnički račun pri najvećoj društvenoj mreži svijeta može se djelomično preuzeti i učiniti memorijalnim. Evo kako

Što se događa s korisničkim računom na Facebooku kad njegov vlasnik umre? Pa, ako su razmišljali dovoljno unaprijed odredili su prije no što su napustili ovaj svijet kontakt osobu koja će ga preuzeti. 

Kontakt osoba može biti članica obitelji, prijatelj, kolegica s posla... Ukoliko su to učinili, Facebook će prepustiti korisnički račun toj osobi nakon što im predoči dokaz o smrti originalnog vlasnika. 

Moći će prikačiti objavu pri vrhu Timelinea pokojnika, odgovarati na nove zahtjeve za prijateljstvom i promijeniti profilnu te fotografiju u zaglavlju. Omogući li im to preminula osoba za života, moći će preuzeti arhivu fotografija, objava i podataka s profila. 

Neće moći pregledavati poruke koje je pokojnik slao, kao ni ukloniti već objavljene postove, fotografije i dodane prijatelje. 

Kako odrediti kontakt osobu?

Otvorite korisnički račun na Facebooku, pa kliknite na Settings, Security i odaberite Legacy Contact. Kliknite na Edit, utipkajte ime prijateljice ili prijatelja i potom kliknite Add

Možete ih o tome da ste ih odredili kao kontakte u slučaju smrti obavijestiti odmah. Kliknite Send kako biste im poslali poruku, odnosno Not Now ako biste to radije učinili nekom drugom prilikom. Nemojte im to zaboraviti reći jer će morati od Facebooka tražiti pristup vašem korisničkom računu nakon što umrete.

Pod opcijom Data Archive Permission možete odrediti hoćete li odabranoj osobi dozvoliti preuzimanje kopije vašeg korisničkog računa na Facebooku. Ako to želite, označite odgovarajuću kućicu i kliknite Close.

Što ako kontakt osoba nije određena?

No, što ako se pokojnica nije sjetila odrediti kontakt osobu ili nije stigla to napraviti jer je umrla naglo i nenadano?

Preminuloj osobi bliske osobe mogu njen korisnički račun pretvoriti u memorijalni. Kako bi to učinili, morate predati zahtjev Facebooku putem ovog obrasca. Morat ćete dostaviti ime i prezime umrle osobe, bar približan datum smrti i dokaz kako je doista preminula. 

Memorijalni korisnički račun imat će riječ Remembering ispred imena osobe i neće biti prikazivan u Facebookovim oglasima, u kategoriji People You May Now, kao ni među podsjetnicima za rođendan. U taj se račun ne možete ulogirati, što znači kako ga je nemoguće hakirati. 

Ako ste član uže obitelji pokojnika, možete zatražiti i brisanje korisničkog računa pomoću Facebookovog obrasca Special Request for Deceased Person's Account. Morat ćete dostaviti puno ime i prezime preminule osobe, njegovu adresu e-pošte, datum smrti i URL njihovog Timelinea, kao i dokaz da ste u srodstvu, piše CNET.

Kakve nam to promjene Facebook sprema za Messenger? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia