U POTRAZI ZA ŽIVOTOM

Znanstvenik iz NASA-e inzistira: Vanzemaljce trebamo tražiti agresivnije

12.12.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Jedna od najvećih zamjerki je što znanstvena scena prema svemu sudeći nepotrebno odbacuje snimke vanzemaljskih letjelica, kao i svjedočenja o bliskim susretima

Akademski krugovi nerijetko odbacuju mogućnost da su vanzemaljci posjetili Zemlju, unatoč tisućama navodnih snimki NLO-a koji zuje noćnim nebom i zbog nekog razloga nikad nisu dovoljno izoštreni da bi vidjeli o čemu se radi. Jedan znanstvenik se sa ovim nonšalantnim odmahivanjem ne slaže.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Računalni stručnjak i robotičar iz NASA-e, Silvano Colombano je na nedavnoj konferenciji o novim pristupima potrazi za vanzemaljskom inteligencijom naveo i pokušao pobiti nekoliko skeptičnih stavova koje znanstvena zajednica povlači pri raspravi o vanzemaljskim posjetama.

TEHNO PROGNOZA

Kakva nas tehnološka budućnost očekuje u 2019. godini? Evo što predviđaju stručnjaci

Pogledaj galeriju

Vanzemaljski turisti su raritet - s razlogom

Njegov glavni argument sročen je u primjeru putovanja do Zemlje gdje energija potrebna za dolazak uveliko nadmašuje standarde na koje smo navikli. Energija potrebna za ubrzavanje svemirskog broda veličine Enterprisea do brzine bliskoj brzini svjetlosti zahtjeva veću količinu fosilnog goriva nego što imamo na Zemlji (da, pod tim mislimo na cijeli planet). Upravo zato sama ideja vanzemaljaca koji su doletjeli do našeg planeta nema smisla - njihov rodni svijet je vrlo vjerojatno preudaljen da bi išta takvo mogli napraviti.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

U kontraargument također ulazi i činjenica da si biološki život ne može priuštiti stotinjak tisuća godina putovanja zato jer će umrijeti prije nego što stigne do destinacije. Prema riječima Colombana, taj problem je rješiv ako vanzemaljci nisu živući organizmi već inteligentni strojevi. Uostalom, do kraja ovog stoljeća postoji izvjesna šansa da će najpametnija stvar na Zemlji biti računalo, što znači da sličan scenarij može postojati tamo negdje u bezdanu.

Organiski život brzo stari? Što kažete na strojeve?

'S obzirom na sveprisutnost tvari koje su mogle potaknuti razvoj života, prilično je moguće da život kakvog znamo zbilja postoji kao početna točka. Međutim, valja naglasiti da je naša vrsta života i inteligencije zapravo samo jedan od koraka prema nečemu što ne koristi ugljikovu strukturu te se prilagodilo putovanju svemirom' naglasio je Colombano.

Strojevi, naime, ne brinu za sijedu kosu i bolove u leđima te vrlo vjerojatno imaju sustave za automatske popravke. Nadalje, oni mogu putovati daleko zato jer im se realno - ne žuri doći do odredišta.

Upravo zbog svega navedenog ne smijemo zanemariti mogućnost da je jednom u povijesti Zemlje iz beskonačnog svemira zbilja došao vanzemaljac, posjetio nas i otišao dalje svojim putem. To se moglo desiti prije sto milijuna godina ili milijardu godina. Jedino što znamo oko cijele stvari je da - nikad ne možemo biti stopostotno sigurni, prenosi CNBC.

Colombano stoga sugerira da umjetnu inteligenciju i računala upregnemo za analizu snimki NLO-a. Među hrpom lažnih montaža možda postoji i poneki dragulj koji samo čeka da ga otkrijemo. Ako ne pokušamo tražiti, tvrdi znanstvenik, nikad nećemo ništa pronaći.