ZNANSTVENICI OTKRILI

Drevni meteori dokazuju: Voda na Zemlji nije stigla iz svemira

02.09.2020 u 08:18

Bionic
Reading

Prema najnovijim otkrićima, kozmički materijal koji je nastao u našem sunčevom sustavu Zemlji je dao više nego dovoljno vodika da stvori svu vodu koju danas vidimo

Oceani na Zemlji možda su izravno nastali iz 'zvjezdane tvari' koja je pristigla u rani sunčev sustav. Znanstvenici su analizom rijetkih meteorita koji su nastali u unutarnjem dijelu sunčevog sustava zaključili da drevno kamenje sadrži više vodika nego što se do danas mislilo. Taj vodik je u kombinaciji s kisikom stvorio vodu, prenosi NBC.

Ako se Zemlja 'sastavila' od sličnih materijala, kisik u kombinaciji s vodikom iz stijena bio bi više nego dovoljan da stvori sve oceane na planetu. Štoviše, znanstvenici tvrde da je količina dovoljna za višestruko prekrivanje površine vodom. 'Zemlja je možda od samog početka bila mokra' rekla je Laurette Piani, kozmokemičarka iz Centra za petrografska i geokemijska istraživanja u Francuskoj i glavna autorica istraživanja objavljenih u novom broju Sciencea.

Rani modeli našeg sustava sugeriraju da je Zemlja bila jako suha pošto se formirala tako blizu Suncu, no unatoč tome - promatramo planet koji je prekriven vodom. Upravo taj misterij kopkao je brojne znanstvenike godinama. Jedna od teorja bila je da je naš planet bio pod stalnim udarom meteorita punih vode i kometa iz smrznutog vanjskog dijela našeg sustava koji su nakon udara u površinu proizveli rijeke, mora i jezera.

Ovaj egzotični prijedlog se ne podudara sa geološkom poviješću Zemlje niti njezinom kemijskom sastavu. On također ne objašnjava zašto postoji tolika količina podzemnih voda.

Komadići slagalice iz svemira

Piani i kolege pomatrali su meteore od enstatita i kondrita koji su nastali u unutarnjem dijelu sustava prije 4.5 milijardi godina, zajedno sa Zemljom i drugim planetima.

Do danas je otkriveno oko 200 meteora od enstatit kondrita, a razlog zašto su zanimljivi je kemijski sastav koji je identičan onome kod kamenja na Zemlji. Znanstvenici pretpostavljaju da je njihov sastav sličan onome međuzvjezdanih maglica te da je Zemlja nastala njihovim sakupljanjem.

Tvar slična onoj na Zemlji

Znanstvenici su posebnim procedurama analizirali meteorite, a pazili su i da maknu bilo kakvu zemaljsku vodu koja je mogla kontaminirati njihovu površinu. Ono što su otkrili je prilično zanimljivo - u meteorima se nalazi puno više vodika nego što se očekivalo - dovoljno da vodik u sličnim mineralima unutar Zemlje uz pomoć kisika stvori triput više vode nego što trenutno imamo na Zemlji - uključujući i onu unutar tla.

'Naše otkriće dokazuje da je materijal od kojeg je nastala Zemlja pomogao u stvaranju vode' kaže Piani. 'Tvar s visokim postotkom vodika prisutna je u unutarnjem dijelu sunčeva sustava i bila je tamo još u eri nastanka planeta, premda je tada temperatura bila previsoka za kondenzaciju vode. Kasnija bombardiranja zemlje meteoritima i kometama koje nose vodu doprinjelo je vodenim površinama, ali samo na površini.'