uz vodstvo nasa-e

Znanstvenici imaju novu poruku koju u srce Mliječnog puta žele poslati 'znatiželjnim' izvanzemaljcima

19.04.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Poruka 'Beacon in the galaxy' (svjetionik u galaksiji) mogla bi biti poslana u srce Mliječnog puta gdje postoji najveća teoretska šansa za pronalazak života

Inspirirani optimističnim vizijama znanstvenika poput astronoma Carla Sagana koji je svojevremeno napisao da bi 'radije upoznao niske, mrzovoljne i seksom opsjednute vanzemaljce, nego nikakve', međunarodni tim znanstvenika predvođen NASA-om razvio je novu poruku koju predlažu poslati diljem galaksije u nadi privlačenja pažnje inteligentnih izvanzemaljaca, piše Guardian.

Interstelarna poruka poznatija kao 'Beacon in the Galaxy' otvara sa jednostavnim principima komunikacije, nekoliko koncepata matematike i fizike i slikom DNA te zatvara informacijama o ljudima, Zemlji i adresom na kojoj nas mogu pronaći.

Skupina istražitelja predvođenih NASA-inom Jonathanom Jiangom iz Laboratorija za mlazni pogon u Kaliforniji kažu da bi uz tehničke nadogradnje ovu binarnu poruku mogli poslati u srce Mliječnog puta. Za to bi im trebao SETI-jev skup teleskopa u Kaliforniji te masivan svemirski teleskop Tainyan smješten u Kini.

U preliminarnon znanstvenom radu koji još nije recenziran znanstvenici predlažu slanje poruke u gust prsten zvijezda blizu sredine Mliječnog puta - regije koja ima najveću šansu za postojanje života. 'Čovječanstvo, prema nama, ima uvjerljivu priču i želju da upozna druge, a sad ima i priliku za to', stoji tamo.

Poruka koju bismo poslali u svemir nije prva koja smo izaslali. 'Beacon in the Galaxy' blago je temeljen na Arecibo poruci poslanoj 1974. koja je ciljala roj zvijezda udaljen oko 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje (što znači da ćemo morati pričekati prije nego što do tamo dođe). Otad smo poslali hrpu poruka u svemir, uključujući reklamu za čips Doritos i poziv na klingonsku operu u Hagu.

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju

Takvi pokušaji međuzvijezdane komunikacije nisu jednostavni. Šansa da ih presretne neka izvanzemaljska civilizacija su jako male te, čak i da završe u njihovim proverbijalnim rukama, pokušaji komunikacije trajali bi jako dugo, s obzirom da slanje odgovora traje tisućama godina. Vanzemaljci, na koncu, možda ni neće razumijeti signal - Frank Drake, autor Areciba poslao je poruku kolegama znanstvenicima i nekolicini nobelovaca - nitko je nije razumio.

Naravno, tu postoje i drugi problemi - Stephen Hawking je prije deset godina upozorio da ljudima možda nije predobra ideja privlačiti krivu vrstu pažnje - ako nas vanzemaljci posjete, rezultat bi bio sličan dolasku Kolumba u Ameriku - što nije baš dobro završilo za tadašnje Amerikance' rekao je u dokumentarcu Discovery channela.

Jiang i kolege unatoč tome tvrde da vanzemaljske vrste koje mogu komunicirati diljem kozmosa razumiju vrijednost mira i suradnje te da će ljudi od njih naučiti jako puno. 'Vjerujemo da će napretci u znanosti koje dobijemo zahvaljujući ostvarenom kontaktu nadmašiti zabrinutosti'.

Anders Sandberg, asistent na institutu Future of Humanity na sveučilištu Oxford rekao je: 'Moje mišljenje je da su i rizik i beneficije u ovom slučaju jako male - najbolje bi nam bilo da se sami otisnemo u svemir i, uz malo sreće, jednog dana susretnemo susjede koji će u tome trenu biti jednako odrasli koliko i mi.

Dobra stvar je, prema njemu, to što već danas radimo na načinima kojima ćemo ostvariti komunikaciju - 'Mislim da se ovo može gledati kao trening za bolju koordinaciju na razini cijele vrste', zaključio je.