ZDRAVIJI ŽIVOt

Japanski istraživači osmislili električne štapiće za jelo koji reguliraju unos soli

19.04.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Japanski istraživači razvili su kompjutorizirane štapiće za jelo koji reguliraju slanost jela te bi mogli pomoći osobama koje bi zbog zdravstvenih razloga trebale smanjiti unos natrija u organizam.

Štapići, koje su u suradnji razvili profesor s japanskog Sveučilišta Meiji, Homei Miyashita i proizvođač pića Kirin Holdings Co., utječu na poboljšanje okusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računalo koje se nosi oko zgloba, poput narukvice. Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane prenio natrijeve ione putem štapića za jelo do usta, gdje se stvara osjet slanosti, rekao je Miyashita.

'Kao rezultat tog procesa, slani okus pojačava se za jedan i pol put', rekao je.

Miyashita i članovi njegova laboratorija istražili su različite načine kojima tehnologija može stimulirati ljudska osjetilna iskustva. Znanstvenik je ranije razvio i tv ekran koji može oponašati različite okuse hrane.

Štapići za jelo koji poboljšavaju okus jela imaju poseban značaj za stanovnike Japana, u kojemu tradicionalna prehrana favorizira slanije okuse. Prosječan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Prekomjeran unos natrija u organizam povezan je s povećanom učestalošću razvoja visokoga krvnog tlaka, moždanog udara i ostalih bolesti. 'Da bismo spriječili razvoj spomenutih bolesti, morali bismo smanjiti količinu soli koju unosimo u organizam', rekao je istraživač Kirina Ai Sato.

'Da bismo pokušali izbjeći korištenje manje količine soli na konvencionalan način, morali bismo se u svakodnevnoj prehrani odreći ili barem smanjiti količinu svojih omiljenih namirnica i obroka ili prijeći na konzumaciju neslane i bljutave hrane', kaže Ai Sato. Miyashita i Kirin usavršavaju svoj prototip štapića i nadaju se da će ih uspjeti komercijalizirati već sljedeće godine.