TEHNO SAVJETI

Znakovi koji odaju da s vašim WhatsAppom nešto nije u redu

16.05.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Premda ne postoji stopostotno provjerena metoda, simptomi su tu i moguće ih je prepoznati prije nego što se hakeri domognu još više vaših privatnih podataka

Premda ne postoji niti jedan konkretni način na koji možete provjeriti je li vaš WhatsApp bio hakiran, postoje simptomi prisutnosti malwarea koje nitko ne smije zanemariti. Prvi je povećana potrošnja baterije kada ne koristite telefon, a druga je nekontrolirano zagrijavanje koje nema izravne veze s vašim korisničkim navikama - drugim riječima, telefon se jako zagrijava bez ikakvog razloga.

Ako se ovo događa s vašim telefonom, vrijeme je za nadograđivanje svih instaliranih aplikacija i instalaciju dobrog starog antivirusa.

Postoji li siguran uređaj?

Ako gledamo teoretsku stranu priču, odgovor je ne. Tradicionalna rutina koje se drže brojni stručnjaci za sigurnost (white hat hakeri) je masivno 'okupljanje' oko aplikacija čiji tvorci kažu da ih je nemoguće hakirati. Ubrzo nakon toga netko od njih pronađe propust i kompanija mora povući svoje megalomanske tvrdnje.

Ako se korisnici WhatsAppa, Messengera i bilo koje druge aplikacije za komunikaciju boje da će im netko ukrasti podatke, jedina opcija koja im preostaje je u cijelosti se odspojiti od interneta. Svi osim hakera koji doslovno ne sjednu za vaše računalo ili smartfon neće vam moći ništa.

Kada kompanije poput WhatsAppa izbace nadogradnju, velik broj korisnika ju jednostavno ignorira zato jer 'sve radi i bez nje', što je zapravo najgori potez, zato jer svoj uređaj izlažu napadima koje je autor softvera upravo uspio blokirati. S druge strane, WhatsApp nimalo ne pomaže osvještenosti svoje korisničke baze opisima nadogradnja koji kao ključnu novu značajku spominju nekoliko novih virtualnih naljepnica.

DEVET SAVJETA

Vaš Wi-Fi je spor? Evo što možete poduzeti

Pogledaj galeriju

Sigurnosni savjeti

Naravno, kao i svaki put do sad, vrijedi obratiti pažnju na nekoliko vrlo važnih stavki. Za početak, korisnici uvijek moraju instalirati najnovije nadogradnje za aplikacije i operativne sustave. Nadalje, vrlo je korisno koristiti različite zaporke za različite aplikacije ili usluge. Također pazite koje i kakve aplikacije skidate na svoj račun i za kraj - ne klikajte na poveznice iz email poruka koje niste očekivali.