MISIJA NA MJESEC

NASA je izbacila prve slike mjesta udara izraelske mjesečeve sonde, i prizor nije lijep

16.05.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Izraelska neprofitna svemirska agencija SpaceIL pokušala je 11. travnja na Mjesec spustiti svoju letjelicu Beresheet, no zbog softverske greške robot se zabio u površinu. NASA je nedavno objavila prve fotografije mjesta udara

Početkom travnja 2019. izraelska neprofitna organizacija SpaceIL pokušala je na Mjesec spustiti malog robota, no greška u softveru uzrokovala je gašenje motora i samim time zabila letjelicu u kamenitu površinu Zemljinog prirodnog satelita. SpaceIL je, naime, čak u jednom trenu uspio resetirati letjelicu pod imenom Beresheet, no bilo je prekasno - ona se silovito zabila u Mjesec i prekinula komunikaciju sa Zemljom.

Znanstvenici iz NASA-e su više od mjesec dana nakon udara objavili da su na Mjesecu pronašli letjelicu tešku oko 650 kilograma te su mjesto sudara snimili letjelicom Lunar Reconnaissance Orbiter čiji je zadatak neprekidno snimati Mjesečevu površinu.

Najnovije snimke snimljene oko 22. travnja i izdane ove srijede otkrivaju posljedice Beresheetovog udara. 'Premda se letjelica uspjela spustiti na porvršinu, problem je bila njezina brzina koja je u tom trenu iznosila oko 1000 metara u sekundi više od planirane' komentirao je Mark Robinson, stručnjak za istraživanje Mjeseca u NASA-i. Usporedbe radi, brzina kojom je Beresheet poljubio površinu Mjeseca dvostruko je veća od brzine metka ispaljenog iz puške. Robinson je također naglasio da je Beresheet Mjesec udario pod vrlo oštrim kutom te se rasuo u komade, iza sebe ostavivši veliku brazdu na površini.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA/JPL

Prema riječima Robinsona, brzina Beresheetovog udara je vjerojatno samo prorovala površinom umjesto da je stvorila krater - trag seže oko 100 metara, dok 'mrlja' seže oko 10 metara. Na prvoj slici vidi se dio Mjeseca u koji će Beresheet udariti, dok druga prikazuje posljedice sudara.

Robinson je svoj blog završio u pozitivnom tonu rekavši kako je unatoč nesreći važno zapamtiti da je Beresheet prva letjelica koju je na mjesec spustila neprofitna organizacija. SpaceIL je također najavio da će ponovno pokušati sletjeti na Mjesec, ovog puta s letjelicom Beresheet 2.

AMATERSKI PROFESIONALIZAM

Ovaj božanstveni puni Mjesec složen je od čak 50.000 fotografija

Pogledaj galeriju