#Digital&Agile

Radionica na Job Fairu: Studenti dobili priliku da se sami uvjere kako je to raditi agilno u HT-u

16.05.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Kako je biti startup koji radi agilno u velikoj korporaciji poput Hrvatskog Telekoma i kako to izgleda na dnevnoj bazi, mogli su saznati studenti koji su se prvog dana 14. Job Faira na zagrebačkom Fakultetu elektronike i strojarstva odazvali pozivu da se na 90 minuta priključe priključe radionici StartUp Mindset@HT.

Tamo su iz prve ruke mogli isprobati neke od metoda koje se koriste u SCRUM-u, porazgovarati s ljudima koji rade u SCRUM Sqadovima i njihovom Tribe leadericom. Mogli su vidjeti i osjetiti kako je to biti Product Owner, SCRUM Master, Developer ili Tribe Architect i saznati tko od njih ima tajne moći, a tko ne treba znati hrvatski.

Uspješne kompanije razumiju kako za uspjeh u eri disrupcije nije nužno ulagati samo u posljednja tehnološka dostignuća. Jednako je važno raditi na kulturi koja potiče inovacije investirajući u ljude i mijenjajući tradicionalni način razmišljanja. Takvim pristupom fokusa na korisnika uspijevaju veliku pažnju držati i na zaposlenicima.

Projekt agilne transformacije

Šestero članova #Digital&Agile projekta agilne transformacije u Hrvatskom Telekomu, koji je prije nešto više od devet mjeseci krenuo s uvođenjem SCRUM metodologije u razvoj digitalnih rješenja za pet ključnih korisničkih putovanja u HT-u, studentima je predstavilo svoj Digital & Agile Tribe.

Na radionici u sklopu Job Faira predstavili su se kroz SCRUM uloge koje imaju u Tribeu, uvodni pregled projekta i agilne strategije te kroz razgovor sa znatiželjnim studenatima.

Rad u D&A tribeu u HT u mnogome podsjeća na rad u pravom pravcatom startupu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U izuzetno živoj diskusiji studenti su željeli znati kako se članovi D&A tribea nose sa SCRUM ulogama koje imaju, koliko prostora developer ima za iznijeti ideju i utjecati na cilj Tribea ali i kako se, obzirom na brzinu rada, developeri bore protiv tehnološkog duga.

Radionice i prakse ruše predrasude

'Rad u D&A tribeu u HT u mnogome podsjeća na rad u pravom pravcatom startupu. To nije prva asocijacija koju STEM student imaju kad spomenete Hrvatski Telekom', istaknula je Ana Zovko, direktorica za projekt digitalne i agilne transformacije i Digital & Agile Tribe lead u HT-u. 'Zato mi je bilo važno dovesti članove Tribea, Developere, Product ownere, SCRUM Mastera, Enterprise Architecta... I tako dati priliku ferovcima da čuju, vide, pitaju... Da se sami uvjere kako je to raditi agilno u HT-u.'

Studenti su se na radionici uvjerili kako je doista moguće raditi motivirano i mijenjati operativni model zaista velike komapanije.

'Vjerujem da smo ih dovoljno zainteresirali da prihvate izazov i provedu dan u Tribeu ili pak dođu na ljetnu praksu u HT', rekla je Zovko. Naime, studenti koji se prijave na vrijeme, mogu provesti ljeto na plaćenoj praksi u Hrvatskom Telekomu, u nekom od centara u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Vinkovcima. Nekima će, baš kao i lani, nakon toga ponuditi stalni posao, nekima se otvara mogućnost rada preko studentskog servisa, a nije na odmet i iskustvo koje se stječe u radu u tehnološki naprednom i agilnom okruženju.

Digital & Agile Tribe 

Tko je tko u projektu agilne transformacije u Hrvatskom Telekomu

Uz Anu Zovko, direktoricu za projekt digitalne i agilne transformacije HT-a u ulozi Digital & Agile Tribe leadera, studentima su se predstavili proposition manager & Product owner Ivan Bimbi, Enterprise Arhitekt i Tribe Scrum Master Ivan Pitinac, product owner i CS Expert Boris Vrančić, behavioral designer i Product owner Dijana Sušac, frontend developer Kristijan Fistrek i backend developer Ana Vidaček.

Naime, unatoč ulasku milenijalaca u radnu snagu, još uvijek postoji značajna praznina u organizacijama, što se vještina tiče.

'Zaposlili smo dosta junior developera, takoreći friško s fakultete. Iz njihovih usta studenti su čuli koje su to vještine imali kad su došli u SCRUM Tribe, što nisu dobili kroz formalno obrazovanje i kako su to nadoknadili', pojasnila je Ana Zovko.