stiže ios 16

Živcira vas CAPTCHA? Apple je mislio i na to

21.06.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Nadolazeći operativni sustav iz Applea korisnicima će u nekim slučajevima omogućiti zaobilaženje jedne od najdosadnijih provjera na internetu

iOS 16 bi nam mogao omogućiti zaobilaženja CAPTCHA sustava za suzbijanje botova, ali samo na nekim internetskim stranicama. MacRumors navodi da je Apple na WWDC-u 2022 njavio sustav Private Access Token koji dolazi s iOS-om 16, iPadOS-om 16 i MacOS Venturom te zaobilazi CAPTCHA-e na nekim stranicama i u nekim aplikacijama.

Značajka sa automatskom verifikacijom će uz pomoć iClouda potvrditi vaš identitet te stvoriti posebnu 'potvrdu' koja jamči da ste čovjek a ne robot.

Apple je naglasio da uređaji ovim putem neće dijeliti osjetljive podatke povezane s vašim računom (poput emaila ili telefonskog broja), dok kompanija također neće znati tko radi provjeru informacija.

Sustav s tokenima napravljen je kako bi poštovao korisnikovu privatnost, što znači da ne bilježi vaš IP. Još jedna zgodna stvar sa ovom značajkom je što stranice sa CAPTCHA-om čini pristupačnijima ljudima s invaliditetima.

Najvažnije od svega ovoga je što bi se ova tehnologija dala vrlo lako primjeniti izvan Appleovog hardverskog ekosustava. Cloudflare i Fastly su već predstavili planove za podržavanje pristupa uz pomoć tokena, što znači da će tehnologija potencijalno doseći milijune internetskih stranica.

  • +32
iOS 16 WWDC Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Apple je također surađivao s tim kompanijama, kao i Googleom da Private Acces Token učine otvorenim standardom. Premda Android trenutno nema slično rješenje, tehnologija koju smo vidjeli u iOS-u 16 najavljuje budućnost gdje će malo tko morati ispunjati CAPTCHA-e.