NASA UPOZORAVA

Zemlju će idućeg tjedna mimoići asteroid veličine jednog i pol nogometnog igrališta

24.08.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću, veliki asteroid će najbliže Zemlji biti iduće srijede, odnosno 29. kolovoza oko ponoći, a spada u kategoriju 'potencijalno opasnih' svemirskih tijela

NASA upozorava na dolazak asteroida većeg od jednog i pol nogometnog igrališta koji se kreće putanjom 'vrlo bliskoj' Zemlji. Komad svemirske stijene navodno ima masivni promjer od oko 160 metara.

Asteroid je dobio ime 2016 NF23 te je prozvan 'potencijalno opasnim' s obzirom na putanju kojom se kreće. Američka svemirska agencija NASA navodi kako se stijena Zemlji približava brzinom od 32.000 km/h. Usporedbe radi, ovo je 15 puta veća brzina od one koju je pri maksimalnom pogonu postizao zrakoplov Concorde.

Na našu sreću, 2016 NF23 neće se sudariti sa Zemljom, što je super, s obzirom da je puno veći od meteora Chelyabinsk koji je u Rusiji 2013. prouzrokovao veliku materijalnu štetu. Svemirska tijela ove vrste dovoljno su velika da se smatraju 'potencijalnom opasnošću', s obzirom da u slučaju udara u Zemlju mogu uništiti cijeli grad te prouzročiti milijunske žrtve.

Bliski susret sa 160 metara velikom stijenom stiže svega par tjedana nakon što je nešto manji asteroid promjera 130 metara Zemlju promašio za svega 203.451 kilometara. 2016 NF23 nalazi se na nešto sigurnijoj udaljenosti - 4,8 milijuna kilometara.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju