TEHNO SAVJETI

Želite zaštititi svoj pametni telefon i osobne podatke? Evo kako

01.11.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Uz malo opreza možete sačuvati svoj mobitel od ogromne većine prijetnji. Evo što možete i svakako trebate učiniti

Zaštita vašeg pametnog telefona ne mora biti ni skupa, niti komplicirana.

Kako bi sačuvali privatnost i osjetljive podatke na uređaju kojeg svakodnevno koristite često je posve dovoljno držati se zdravorazumskih savjeta poput ovih osam.

1) Izbjegavajte davanje osobnih podataka

Tekstualna poruka koja izgleda kao da su je poslali iz vaše banke možda stiže od nekog tko nema vašu dobrobit u interesu.

Dobijete li zahtjeve putem e-pošte ili SMS-a za podatke o računu od bilo koje tvrtke, kontaktirajte s tvrtkom izravno kako biste potvrdili zahtjev. Isti savjet vrijedi i za klikanje poveznica u e-pošti ili tekstualnim porukama koje niste tražili ili ih ne očekujete.

2) Za zaključavanje telefona koristite PIN, lozinku ili uzorak (prsta)

Za većinu uređaja s operativnim sustavom Android upute potražite u postavkama lokacije i sigurnosti. Korisnici Appleovog iOS-a pronaći će ih pod kategorijom General.

3) Preuzimajte aplikacije samo iz provjerenih trgovina

Ako tražite novu igru ili nešto produktivnije, koristite web odredišta kao što su Google Play, App Store ili službene trgovine proizvođača vašeg uređaja.

Obavezno provjerite ocjene i recenzije, ako su dostupni, i pročitajte pravila o privatnosti aplikacije kako biste točno vidjeli kojim će značajkama telefona imati pristup ako je preuzmete.

4) Napravite sigurnosnu kopiju (backup) podataka

Ovo je manje savjet vezan uz zaštitu, više uz mogućnost povrata podataka u slučaju nezgode ili incidenta.

Pohranite barem najvažnije podatke koje držite u mobitelu na čvrsti disk i/ili negdje u računalni oblak, kako ne biste ostali bez njih u potpunosti.

5) Redovno ažurirajte svoj operativni sustav i aplikacije

Uvijek je dobra ideja držati operativni sustav i aplikacije ažurnima. Ne samo što ćete dobiti nove značajke, već ćete tako i zakrpati u međuvremenu otkrivene sigurnosne propuste.

6) Odjavite se nakon što obavite transakciju

Obavljate li bankovne transakcije ili kupovinu sa svog pametnog telefona, odjavite se sa stranica na kojima to radite nakon što dovršite posao.

Također, nemojte pohranjivati korisnička imena i zaporke na telefon te izbjegavajte obavljanje transakcija dok ste spojeni na javni Wi-Fi.

7) Isključite Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite

Ako vam nisu baš apsolutno nužni, isključite ova dva načina bežičnog prijenosa podataka. Lopovi ih, naime, mogu zlorabiti za povezivanje s vašim uređajem i pristup datotekama.

8) Razmislite o osiguranju

Gubitak pametnog telefona može biti prilično stresan, naročito ako ste ga skupo platili i/ili ako na njemu imate važne podatke. Provjerite možete li osigurati svoj mobitel za slučaj krađe ili oštećenja.