TEHNO SAVJETI

Želite ubrzati pokretanje Windowsa 10? Evo jednostavnog trika

01.05.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Postoje brojni načini na koje možete riješiti polagano pokretanje Windowsa 10, no za jedan od najbržih trebat će vam samo nekoliko minuta

Iako će vam stručnjaci vjerojatno predložiti alternative, najjednostavniji način za ubrzavanje pokretanja Windowsa 10 dolazi u obliku smanjivanja broja programa koji se pokreću s računalom. Ono će nakon vaše intervencije imati manju listu programa koje mora pokrenuti, što znači da će prije biti spremno za rad, piše Makeuseof.

Ako imate problema s računalom koje se beskonačno pokreće, pokazat ćemo vam kako deaktivirati pokretanje nekih programa i samim time ubrzati pokretanje PC-ja.

Za sprečavanje pokretanja programa uz dizanje Windowsa napravite sljedeće:

  • desnim klikom kliknite na tipku Start i birajte Task Manager
  • kliknite na opciju za više detalja (More Details) kako biste otvorili napredne opcije
  • nakon toga odite do kartice Startup kako biste vidjeli listu programa koji se pokreću s računalom
  • pregledajte listu i izaberite programe za koje ne želite da se pokreću sa sustavom
  • za sprječavanje pokretanja kliknite desnim klikom i birajte onemogući (Disable).

Da biste primijenili promjene, morat ćete nakon deaktivacije pokretanja programa ponovno pokrenuti računalo.

Kako izabrati koji se program najviše isplati deaktivirati?

Task Manager, nasreću, također nudi dodatne informacije o programima koje će vam pomoći odlučiti treba li deaktivirati neki od njih. Utjecaj na pokretanje i potrošnja procesora najvažniji su faktori koji doprinose toj odluci. Prvi vam govori koliko program utječe na samo vrijeme pokretanja, a drugi objašnjava kolika je potrošnja procesorskih resursa.

Što nakon toga?

Nakon što zaustavite programe koji vam ne trebaju pri pokretanju računala, vaš će PC moći početi s radom čim ga uključite. Ako se, naravno, predomislite i neke programe odlučite vratiti na listu, uvijek to možete napraviti na isti način na koji ste ih ugasili - putem izbornika u Task Manageru.