TEHNO SAVJETI

Aplikacije prate što radite na mobitelu. Evo kako im možete stati na kraj

21.11.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Slanje podataka o vašim aktivnostima često je nužno za normalno funkcioniranje aplikacija, ali to ne znači kako baš sve trebate podijeliti s ljudima koje ne poznajete

Tijekom dana aplikacije prate što radimo sa svojim uređajima i šalju te informacije na udaljene web poslužitelje.

Nešto od toga je nužno kako bi mogle normalno funkcionirati i obavljati ono što se od njih očekuje, ali dobar dio vaših podataka ne mora nužno završiti u tuđim rukama.

Pogledajte kako praćenje vašeg uređaja možete u značajnoj mjeri smanjiti.

1) Provjerite opis aplikacije u trgovini Play

Tijekom godina Google je postao otvoreniji oko toga dijeli li neka aplikacija podatke s trećim stranama i kakve informacije prikuplja.

Možete pogledati poduzimaju li programeri aplikacija korake za zaštitu vaših podataka, kao što su primjerice enkripcija informacija u prijenosu ili dopuštanje brisanja vašeg korisničkog računa.

Ove informacije možete pronaći na stranicama aplikacije u trgovini Play, pod Data safety. Googleovi podaci mogu vam pomoći u procjeni prati li vas aplikacija, ali vam ne govore kako to zaustaviti. Za to ćete trebati zasebne alate.

2) Trgovina Aurora

Aurora je alternativni način pristupa i preuzimanja aplikacija iz trgovine Play. Njome možete preuzimati aplikacije anonimno bez stvaranja korisničkog računa pri Googleu.

To je korisno već i zato što nitko ne dobiva zapise o svim aplikacijama koje ste instalirali. No, možete dodatno ograničiti praćenje pomoću dodatnih informacija koje otkriva o aplikacijama.

Kada pregledavate stranicu aplikacije unutar Aurore, obratite pozornost na Privacy, gdje su navedeni poznati alati za praćenje prisutni u aplikaciji.

Također pogledajte i pod Permission, gdje je popis koja sve dopuštenja aplikacija traži. Pomoću Aurore ne možete blokirati praćenje, ali vam može pomoći da procijenite koje aplikacije trebate izbjegavati.

3) NetGuard

NetGuard je aplikacija za vatrozid (firewall) pomoću koje možete nadzirati sav promet koji ulazi i izlazi iz vašeg uređaja, i spriječiti ga ukaže li se za time potreba.

Naime, prema zadanim postavkama NetGuard omogućuje blokiranje prometa na razini aplikacije. To može biti praktično za aplikacije koje možete koristiti izvanmrežno, ali koje mogu biti sklone curenju informacija o vama.

Ako želite spriječiti druge u prikupljanju bilo kakvih uvida u to kako koristite svoj telefon, NetGuard vam također omogućuje blokiranje usluga na razini sustava. To uključuje i Google Play Services.

Očekujte kako bi pojedine značajke aplikacija zbog toga mogle prestati raditi. NetGuard također može blokirati samo određene veze, što je korisno ako želite koristiti aplikaciju i onemogući ju da vas prati u pozadini.

4) Web preglednik DuckDuckGo

NetGuard je možda malo prekompliciran za manje upućene korisnike. Zato je tu web preglednik DuckDuckGo, odnosno njegova značajka App Tracking Protection.

Uključite ju, onemogućit će veliki broj praćenja, kako pri korištenju aplikacija, tako i pri surfanju webom.

Nije riječ o posve nepropusnoj zaštiti, ali je najviše što možete poduzeti radi smanjenja praćenja svog internetskog prometa bez korištenja virtualnih privatnih mreža (VPN), piše Make Use Of.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.