INTERENTSKA PRIVATNOST

Želite da vas Google zaboravi? Evo kako će vam to poći za rukom

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 28.04.2018 08:19
  • Objavljeno 28.04.2018 u 08:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Krajem svibnja počinje primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka čija je jedna od odrednica i 'pravo na zaborav' koja omogućuje svim građanima Europske unije da uklone neki podatak o sebi sa inetrneta. Francuzi su napravili web stranicu preko koje to možete učiniti

Europska unija prepoznala je 'pravo na zaborav' koje je obuhvaćeno Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka kao osnovno građansko pravo. U prijelomnom trenutku za online privatnost, sud Europske unije presudio je kako svatko tko živi unutar EU može od Googlea i ostalih tražilica zatražiti uklanjanje određenih rezultata pretraživanja koji ugrožavaju privatnost te osobe.

Internetska privatnost trenutno je goruća tema, pa se isplati znati sve trikove koji vam pomažu upravljati vašom privatnošću. Jedan od njih je i vaše pravo na zaborav i, srećom, postoji web stranica koja može pomoći da zatražite uklanjanje na Googleu i Bingu kroz nekoliko klikova.

Kako zatražiti svoje 'pravo na zaborav'

Reputation VIP, francuska tvrtka napravila je web stranicu Forget.me koja olakšava izvršavanje zahtjeva za uklanjanje tražilice Googleu i Bingu. Djeluje u tri faze:

  • Utvrdite razloge za uklanjanje
  • Navedite razloge zašto ste baš njih odabrali
  • Pošaljite zahtjev za uklanjanje

Stranica Forget.me provest će vas kroz sve korake.

KORISNO

Mislite da vas Google sluša? Promijenite ove postavke

Pogledaj galeriju
4

Stranica dopušta samo privatnim osobama da pošalju zahtjeve za uklanjanje, a ne organizacijama. Imajte na umu da ćete prilikom prijave morati stvoriti račun na stranci te im ostaviti svoje puno ime, e-mail adresu i državu iz koje dolazite. Pune uvjete korištenja možete pronaći ovdje.

Nadzorna ploča Forget.me prikazuje veze za Google i Bing. Pošaljite zahtjev za uklanjanje klikom na zeleni gumb. Kliknite Zaboravite ovu stranicu /Forget this flag s desne strane svakog rezultata da biste uključili vezu u zahtjev za uklanjanje. Uključene veze označene su crvenom bojom.

Potom navedite razlog za svaki zahtjev za uklanjanje klikom na gumb To je moj slučaj/It's my case. Na primjer, to može biti napad na privatnost ili zlouporabljeni identitet. Čarobnjak obuhvaća nekoliko opcija i scenarija koji uključuju i krađu identiteta, zahtjeve za uklanjanje slike i sve informacije vezane uz pokojnu osobu.

Možete odabrati da pošaljete obrazac ili dopustite Forget.me da ga pošalje u vaše ime. U oba slučaja morate priložiti dokaz o identitetu.

Dobro je što možete izraditi više zahtjeva za uklanjanje i pratiti status svakoga. No imajte na umu da ovaj zahtjev pokriva samo europske domene tražilica.

  • +1

Nokia 6.1

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!