TEHNO SAVJETI

Želite da vam baterija na mobitelu što dulje potraje? Pokušajte ovo

23.02.2024 u 06:27

Bionic
Reading

Baterija u vašem smartfonu neminovno će s vremenom oslabjeti. Donosimo pregled savjeta i trikova kako je što dulje održati u što boljem stanju te provjeriti je li s njom sve u redu

Kao što vjerojatno već znate, litij-ionske baterije s vremenom i korištenjem slabe i gube na kapacitetu. Svaki ciklus punjenja i pražnjenja malo ih oslabi.

Nakon što se to dogodi dovoljno puta, baterija će početi stvarati probleme. Pogledajmo najčešće simptome i kako možete provjeriti je li baterija u uređaju u ispravnom stanju.

Znakovi koje ne smijete zanemariti

  • Baterija vašeg telefona bila je napunjena više od jednog dana. Sada tražite utičnicu već tijekom poslijepodneva.
  • Razina popunjenosti kapaciteta baterije brzo pada nakon što ste ju napunili, iako ne radite ništa neobično.
  • Punite mobitel satima, ali nikada se ne napuni do kraja.
  • Uređaj se prekomjerno zagrijava prilikom punjenja. Možda se na njemu čak i pojavi fizička izbočina. Ako se to dogodi, odmah ga prestanite puniti, kako ne bi došlo do požara i eksplozije.

Kako provjeriti stanje baterije na iPhoneu?

Otvorite Settings, pa Battery i zatim Battery Health & Charging. Na vrhu ćete vidjeti maksimalni kapacitet baterije.

Nemojte paničariti ako je ispod 100 posto. Vaša je baterija dizajnirana da zadrži 80 posto izvornog kapaciteta nakon 500 punjenja, tako da će taj postotak s vremenom smanjivati.

Pod Peak Performance Capability možete provjeriti radi li vaša baterija normalno. Ako je ozbiljno oštećena, pojavit će se poruka upozorenja.

Kako provjeriti stanje baterije na uređaju s operativnim sustavom Android?

Većina proizvođača ima različite načine kako to učini. Isprobajte neke od ovih.

  • Otvorite aplikaciju Phone, birajte *#*#4636#*#* i potražite opciju za provjeru stanja baterije. Ako je ne vidite, pokušajte drugu opciju.
  • Na Samsungu otvorite ugrađenu aplikaciju Samsung Members. Kucnite Get Help, pa Check Android battery health.
  • Aplikacije kao što je AccuBattery mogu dati dobru procjenu ako ništa drugo ne uspije.

Kvalitetnije punjenje

Bez obzira na to koliko je vaš telefon star, nekoliko savjeta i trikova može vam pomoći da izvučete maksimum iz baterije.

Nemojte se oslanjati na punjače koji nisu originalni

Kvalitetni punjači imaju strujne krugove unutar sebe koji se isključuju kada je baterija punjenja. Time ju štite od prekomjernog punjenja, kvara ili pregrijavanja.

Toplina je najveći neprijatelj vaše baterije. Pojedini jeftini punjači i kabeli mogu dovesti do požara i ozljeda. Stoga ne štedite kvaliteti.

Oprezno s prijenosnim baterijama

Jeftine prijenosne baterije mogu s vremenom uništiti vašu bateriju. Provjerite stoga imaju li zaštitu od preopterećenja.

Ako ne, možete ih i dalje koristiti, ali oprezno. Prestanite s punjenjem kad je baterija mobitela skoro pa puna.

Najbolje je izbjegavati prijenosne baterije s opcijama brzog punjenja, osim ako iza njih ne stoji proizvođač kojemu vjerujete. Ako niste nikad čuli za njega, bolje je zaobići ih.

Ne preuzimajte aplikacije koje troše bateriju

Ne možete spriječiti slabljenje baterije, ali možete pripaziti kako koristite uređaj kojeg pogoni.

Pojedine aplikacije za praćenje stanja baterije mogu joj naškoditi s vremenom, a znaju i stalno opterećivati njen rad. Stoga ih koristite samo kad je nužno.

Ne koristite svoj telefon dok se puni

Osim ako doista nije nužno ili jako hitno, ne koristite pametni telefon dok ga punite. Pustite neka se napuni, pa potom obavite što trebate.

Ako ga koristite dok se puni, opterećujete ne samo bateriju, već i zaslon, i procesor.

Izvadite pametni telefon iz futrole

Futrole i maske za mobitel mogu dovesti do pretjeranog zagrijavanja smartfona, što nikad nije dobra ideja. Stoga ih uklonite dok punite uređaj, naročito ako primijetite kako se zagrijava dok je spojen na utičnicu, piše Fox News.