pustio je biden

Zavirite u dosad najdublji pogled na naš svemir: Stigla je prva fotografija u boji teleskopa James Webb

12.07.2022 u 01:42

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u ponedjeljak navečer, dužnosnici NASA-e, američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris otkrili su prvu sliku u boji iz svemirskog teleskopa James Webb: zapanjujuću snimku dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina. Prvu u nizu slike dubokog svemira snimljenih teleskopom Webb koje će biti objavljene ovaj tjedan.

Fotofrafija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranijeg svjetla svemira.

“Ameriku definira jedna jedina riječ: mogućnosti”, rekao je Biden na brifingu za novinare održanom u Bijeloj kući.

U današnjem priopćenju NASA je potvrdila da je Webb potpuno spreman; svih 17 načina upravljanja instrumentima teleskopa radi i letjelica je u potpunosti spremna. Ta je objava popraćena objavljivanjem Webbovih prvih slika u boji.

NASA i njeni međunarodni partneri, europska i kanadska svemirska agencija, u utorak će objaviti dodatne slike u boji koje je napravio Webb.

Jedna od tema o kojima će se raspravljati doticat će se i drugog cilja: proučavanja planeta izvan našeg Sunčevog sustava. Webb je analizirao atmosferu WASP-96 b, divovskog planeta koji se nalazi više od 1000 svjetlosnih godina od Zemlje i otkrit će više detelja o njoj.

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Svemir ne prestaje fascinirati: Pogledajte nevjerojatne prizore snimljene zadnjih dana

Pogledaj galeriju

WASP-96 b kruži preblizu svojoj matičnoj zvijezdi da bi podržao život, no jednog dana Webb bi mogao uočiti planet koji ima plinove u zraku slične onima koji obavijaju Zemlju.