ZNATE LI?

Zastrašujuće: Aplikacije vas ne prepoznaju samo po lozinkama već i prate kako se ponašate

28.07.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Koristeći podvrstu biometrije aplikacije i web odredišta mogu vas prepoznati po tome kako se ponašate dok ih koristite. Zvuči odlično za računalnu sigurnost, ali ne tako sjajno za zaštitu privatnosti

Mislite kako aplikacije i web odredišta prestaju brinuti o tome jeste li to doista vi jednom kad se ulogirate? U krivu ste. Naime, u tvrtka koje stoje iza njih često prate i vaše ponašanje kako bi bili sigurni da nemaju posla s hakerom ili prevarantom. I to rade veće godinama, piše Business Insider, koristeći bihevioralnu biometriju.

Riječ je o podvrsti biometrije koja prati vaše djelovanje i ponašanje dok koristite aplikaciju ili web odredište te vas može po tome prepoznati. Ako ste ikad dobili upozorenje kako ste se logirali s uređaja koji inače ne koristite, vjerojatno ste naletjeli na sustav opremljen bihevioralnom biometrijom.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

Što se prati na taj način? Primjerice, način na koji pokrećete računalnog miša nakon logiranja, koliko brzo listate aplikaciju, što obično radite u aplikaciji ili web odredištu, pa čak i kut pod kojim držite svoj smartfon.

Ovaj način praćenja može biti aktivan i dok ne koristite uređaj. U bankama, recimo, mogu posumnjati ako vaš smartfon ili laptop obavlja transakcije usred noći, u vrijeme kad obično čvrsto spavate snom pravednika.

Vaše je ponašanje jedinstveno za vas i, procjenjuje se, sigurnije od lozinki (koje je teško pamtiti i razmjerno lako pogoditi). To je jedan od razloga zašto ih se Microsoft odriče u koristi PIN-ova u kombinaciji s tehnologijom prepoznavanja lica Windows Hello.

Ipak, čak i obična biometrija nije posve sigurna jer postoje načini kako ju zaobići ili navesti žrtvu da ju upotrijebi u korist hakera. Bihevioralnu je, s druge strane, prilično teško dosljedno oponašati.

Zvuči kao dobra mjera za računalnu sigurnost, ali i kao nešto što bi nas trebalo zabrinuti kad je zaštita privatnosti u pitanju jer nas prate i prepoznaju na razini koja ide s one strane svijesti.