EPIDEMIJA E.COLI

Zašto umiru baš žene i zašto su problem krastavci?

krastavci

krastavci

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Epidemija zaraze opasnim hemoragičnim sojem bakterije E.coli dosad je odnijela najmanje 16 života, 15 u Njemačkoj i jedan u Švedskoj. Više od 1.200 ljudi je zaraženo, među ostalim u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Austriji, Francuskoj, Češkoj, Španjolskoj i Švicarskoj, no čini se da su svi oboljeli boravili u Njemačkoj

Dok se zaraza širi Europom, znanstvenici muku muče s pitanjem odakle je stigla, zašto se uglavnom prenosi krastavcima te zašto najčešće obolijevaju i umiru žene.

Mnoge zemlje zabranile su uvoz krastavaca, ali i drugog povrća iz Španjolske čiji poljoprivrednici zbog toga trpe teške gubitke. 'Situacija uzgajivača je izuzetno ozbiljna', rekla je ministrica poljoprivrede te zemlje Rosa Aguilar koja procjenjuje da Španjolska tjedno gubi oko 200 milijuna eura zbog pada prodaje povrća. Španjolske vlasti ističu da je nepravedno da se prstom upire u njihovu zemlju bez čvrstih dokaza.

No čelnica njemačke zdravstvene organizacije u Hamburgu Cornelia Pruefer-Strocks ističe da je zaštita ljudskih života prioritet. Ipak, priznaje da izvor zaraze još uvijek nije jasno utvrđen, pa je moguće da Španjolska i nije pravi krivac.

'Od četiri krastavca (uvezena iz Španjolske) na kojima je otkrivena nazočnost patogena EHEC, dva krastavca nisu imala soj koji je odgovoran za epidemiju, a dva se još analiziraju', rekla je njemačka liječnica.

Iako se infekcija uglavnom povezuje s krastavcima porijeklom iz Almerije i Malage u Španjolskoj, postoje sumnje da bi izvor zaraženog povrća mogle biti i Danska ili Nizozemska, a opasne bakterije mogle bi biti prisutne i na salati i rajčicama. Najveći broj zaraženih zabilježen je na sjeveru Njemačke u okolici Hamburga.

Zašto najviše obolijevaju i umiru žene?

U većini uobičajenih epidemija zaraze bakterijom E.coli najčešće žrtve su bila djeca mlađa od pet godina jer ona još nisu razvila imunitet, međutim, pokazalo se da su u njemačkom slučaju najranjivije odrasle žene. Prema stručnom izviješću objavljenom 27. svibnja, od 276 pacijenata koji su razvili hemolitičko-uremički sindrom (HUS) koji može biti smrtonosan, 87 posto su odrasle osobe, a čak 68 posto žene. Od 13 osoba koje su umrle do 30. svibnja, čak 12 su bile žene.

Zašto je tome tako, još nitko ne zna pouzdano – odgovor bi trebale dati analize DNA – međutim, stručnjaci nagađaju o dva moguća razloga.

Prema jednoj teoriji žrtve su najčešće ljubitelji zdrave hrane, a poznato je da su joj u većem postotku sklone žene. Iz istog razloga glavni bi prijenosnici mogli biti krastavci jer su niskokalorični pa su česti sastavni dio brojnih dijeta.

Zanimljivo je da je sličan uzorak oboljelih zabilježen i u epidemiji istog soja E.coli u SAD-u 1994. godine. Najčešće žrtve i tada su bile žene prosječne dobi oko 36 godina.

Prema drugoj teoriji moguće je da su žene jednostavno osjetljivije na ovaj soj bakterije.

Dr. Desnica: Kada ste vidjeli muškarca koji se šopa salaticama?

Dr. Boško Desnica

'Mi imamo sreću da je Hrvatska primitivna zemlja. To nije uvijek loše. Naime, nas su naše bake i djedovi učili da krastavce i tikvice gulimo, a ruke peremo prije jela.'

Hrvatski stručnjak, primarius Boško Desnica iz Bolnice za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu, smatra da je logično da su žene najčešće žrtve novog soja E.coli.

'Žene su najčešći konzumenti zdrave hrane jer paze na kilograme i celulit, pa jedu velike količine sirovog povrća, odnosno salata. Žene su također sklonije vegetarijanskim, makrobiotičkim i veganskim dijetama', rekao je dr. Desnica.

'Rijetko ćete vidjeti muškarce da šeću ulicom i nose plastična pakovanja nekakvih salatica, osim ako nisu metroseksualci. Oni radije jedu ćevape ili burgere. Osim toga tu je važna i priča o infekcijskoj dozi. Naime, muškarac čak i kada jede salate, pojede ih malo kao prilog uz kakvu kobasicu, dok je mnogim ženama povrće glavna hrana pa je unos bakterija veći. Što se pak tiče kozmetičkih maski na bazi krastavca, one teško mogu izazvati infekciju.'

Naša je sreća što je Hrvatska primitivna!

Primarijus Desnica kaže da kod nas do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

'E.coli nije nekakav antraks ili gripa da se širi zrakom ili s čovjeka na čovjeka. To je klasično trovanje hranom koje pogađa samo one koji su jeli iz određenog izvora. Mi imamo sreću da je Hrvatska primitivna zemlja. To nije uvijek loše. Naime, nas su naše bake i djedovi učili da krastavce i tikvice gulimo, a ruke peremo prije jela. S druge strane, danas se na Zapadu sve više preporučuje da se povrće ne guli, već se servira s korom jer je to estetski privlačnije. Osim toga, jeste li kada vidjeli kako se u Americi salate pripremaju za trgovine? Stotine paprika, krastavaca, rajčica i glavica salata strojno se peru, sjeckaju i potom ubacuju u plastična pakiranja. Ako krastavce ili rajčice operete i ogulite, ne možete imati nikakvih problema', rekao je dr. Desnica.

Konačne odgovore na pitanja odakle bakterija i zašto češće umiru žene trebala bi dati temeljita analiza DNA i prava znanstvena detektivska istraga: ispitivanje preživjelih što su jeli, kada su jeli i gdje su kupili namirnice. Bez njih će biti teško poduzeti prave mjere, a mnogi poljoprivrednici, osobito proizvođači organskog povrća koji koriste stajsko gnojivo, mogli bi biti neopravdano ekonomski uništeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi