MALA ALI ZNAČAJNA PROMJENA

Zašto Google uklanja View Image iz rezultata pretrage?

07.03.2018 u 09:59

Bionic
Reading

Google uvodi malu, ali značajnu promjenu u pretraživanje slika koja bi otežati njihovo neovlašteno preuzimanje i korištenje

Google uvodi malu, ali značajnu promjenu u pretraživanje slika. Uklonit će dugme View Image koje se pojavljivalo kad biste kliknuli na sliku, a pomoću kojeg ste mogli pogledati samo sliku zasebno.

Nama korisnicima to je dugme bilo iznimno korisno, naročito ako smo željeli sliku upotrijebiti za nešto. Sad će za to biti potrebno obaviti nekoliko koraka više.

Kako onemogućiti Google u prisluškivanju? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zašto su se u Googleu odlučili na taj potez? Pa, već su dulje vrijeme pod pritiskom fotografa i izdavača koji smatraju kako je sporno dugme u stvari olakšavalo krađu njihovog intelektualnog vlasništva.

Čini se kako uklanjanjem dugmeta nastoje odgovoriti korisnike od preuzimanja fotografija i ilustracija na ovaj način ili ih preusmjeriti na web odredište na kojem se nalazi kako bi vlasnici mogli zaraditi više prodajom oglasa (što opet ide i Googleu u prilog), ali i gdje su veći izgledi da korisnici vide informacije o zaštićenom sadržaju.

Također, sadržaj web odredišta te vrste je u određenoj mjeri moguće zaštititi od preuzimanja ili ga bar u značajnoj mjeri otežati. Naravno, nijedna od tih zaštita nije stopostotno sigurna. I dalje ćete, primjerice, moći otvoriti tu fotografiju u zasebnom tabu.

Osim View Image Google također uklanja i dugme Search by Image koje se pojavljivalo kad biste otvorili fotografiju, piše Verge.