INTERNET STVARI

Zar bi ovo doista mogla biti zamjena za Bluetooth?

11.01.2016 u 06:55

Bionic
Reading

U razvoju je nova vrsta wi-fi-ja, namijenjena internetu stvari i umrežavanju pametnog doma. Oslanja se na jedan od najraširenijih i najviše prihvaćenih standarda, no je li to dovoljno?

Wi-fi već povezuje većinu povezivih uređaja u vašem domu. Zašto ne bi i pametne kućanske uređaje?

Problem je u tome što wi-fi traži puno energije, što je ogroman problem ako želite uređaj koji je malen, jeftin i može raditi bez punjenja mjesecima, možda čak i godinama.

Mogao bi ga riješiti novi tip wi-fi-ja, nazvan Wi-FI HaLow, osmišljen kako bi radio na uređajima s niskom potrošnjom energije. Nadogradnja nadolazećeg standarda 802.11ah imat će veći doseg i bolje će se probijati kroz prepreke poput zidova.

Ukratko, moći će sve što i Bluetooth, samo što će imati veći domet i moći će se povezati izravno na vaš ruter (pa tako i na internet).


Trebao bi naći mjesto u uređajima za fitnes, kućnim senzorima, sigurnosnim kamerama i nizu drugih kućnih gadgeta sa samo jednom namjenom. Wi-fi-ja već ima u kamerama, ali za senzore i nosivo računalstvo čeka ga borba na život i smrt.

Velika mu je prednost, ukoliko doista može sve ono što u Wi-Fi Allianceu tvrde da može, to što je nadogradnja široko prisutnom i prihvaćenom standardu. Naše mobitele i rutere trebat će nadograditi kako bi mogli komunicirati s uređajima koji koriste HaLow, što će se postupno i dogoditi.

Funkcionira na 900 MHz, što će mu dati bolji doseg i prodornost iako neće biti imun na interferenciju. Glavni mu je nedostatak, uvjetno rečeno, to što ne može brzo prenijeti veliku količinu podataka - namijenjen je povremenom prijenosu manjih količina.

Wi-Fi Alliance namjerava početi certificirati Wi-Fi HaLow tijekom 2018., no možemo očekivati kako će se prvi njime opremljeni uređaji na tržištu početi pojavljivati i nešto ranije.

U Wi-Fi Allianceu ne očekuju da će postati glavnim standardom za povezivanje u internetu stvari, ali očekuju da će izboriti svoje mjesto uz bok Bluetoothu.

Više:Verge