PROCURIO DOKUMENT

Zaposlenici optužuju Google da ih špijunira jer ne želi stvaranje sindikata

24.10.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Uprava diva iz Mountain Viewa navodno na sva računala u toj tvrtki želi instalirati proširenje za web preglednik Chrome osmišljeno kako bi otežalo formiranje sindikata

Zaposlenici Googlea optužili su svog poslodavca za kreiranje alata za nadzor, pod krinkom dodatka za kalendar, čija je svrha nadzor okupljanja više od sto osoba kako bi se spriječili mogući prosvjedi i sindikalno organiziranje. U Alphabetu, Googleovoj krovnoj tvrtci, kategorički su odbacili te navode.

U optužbi iznešenoj u memorandumu koji je procurio u medije spomenuto je nekoliko neetičkih postupaka visoko rangiranih Googleovih djelatnika, koji su navodno naložili stvaranje proširenja (ekstenzije) za web preglednik Chrome koje će biti instalirano na računala svih zaposlenika i biti primarno korišteno za praćenje njihovih aktivnosti u tvrtci.

DIGITALNA NAVIGACIJA

Ovo su najbolje nove značajke Google Mapsa, a jedna bi mogla razljutiti policiju

Pogledaj galeriju

Taj alat navodno prijavljuje bilo koga tko napravi pozivnicu za kalendar i pošalje ju na više od sto adresa. Otkriven je tijekom rujna ove godine, nakon što su zaposlenici zaduženi za provjeru zaštite privatnosti upozorili kako nije u skladu s kulturom tvrtke.

Tijekom listopada su Googleovi zaposlenici počeli raspravljati o njemu nakon što su doznali kako će biti pod svaku cijenu instaliran na računala te tvrtke i neće ga biti moguće ukloniti. U međuvremenu je pojedinim zaposlenicima onemogućen pristup dokumentaciji vezanoj uz ovaj projekt.

Odnosi uprave i zaposlenika sve su lošiji

U Alphabetu tvrde kako su optužbe neutemeljene te kako se na razvoju spornog alata radi već mjesecima, kao i da je prošao standardne pravne, sigurnosne i provjere vezane uz zaštitu privatnosti.

Riječ je, naveli su, tek o skočnom podsjetniku koji bi zaposlenike trebao upozoriti prije no što automatski dodaju stotine kolega u poziv za sastanak. Ne šalje podatke po kojima bi bilo moguće prepoznati pojedine zaposlenike, niti priječi slanje pozivnica već je osmišljen kako bi smanjio količinu neželjenih poziva.

Zadnjih godina odnosi vodstva Googlea i zaposlenika sve su lošiji i obilježeni sve brojnijim incidentima, od otkaza Jamesu Demoreu (autoru memoranduma usmjerenog protiv raznolikosti) preko poslovanja s Kinom do načina na koji se tvrtka odnosi prema seksualnom uznemiravanju.

Od 2016. godine Googleovi zaposlenici polako stvaraju aktivističku koaliciju kako bi mogli vodstvo te tvrtke pozvati na red i potaknuti promjene. Taj je pokret u međuvremenu dosegao razmjere dosad neviđene u Silicijskoj dolini.

Početkom ovog tjedna Googleovi direktori su u švicarskom ogranku tvrtke u Zurichu pokušali spriječiti zaposleničku inicijativu za stvaranjem sindikata tako što su otkazali događanje i ponudili organizirati raspravu o zakonima koji reguliraju radnička prava. Sastanak je ipak održan.

Prošlog mjeseca su Googleovi izvođači radova u uredu u Pittsburghu (SAD) odobrili povezivanje sa sindikatom United Steelworkers, o čemu su započeti pregovori, piše Verge.