RAČUNALNA SIGURNOST

Zvijezda 'Sluškinjine priče' opasna je za vaše računalo i vaše podatke, znate li zašto?

23.10.2019 u 12:06

Bionic
Reading

Alexis Bedel našla se na vrhu top liste poznatih i slavnih osoba čiji lik i djelo kriminalci zlorabe kako bi vas zavarali

Tvrtka za računalnu sigurnost McAfee proglasila je glumicu Alexis Bledel najopasnijom poznatom i slavnom osobom na webu tijekom ove godine.

Čime je to zaslužila? Pa, nijednu drugu poznatu i slavnu osobu kriminalci nisu toliko zlorabili kako bi nas namamili na web odredišta s virusima i drugim zlonamjernim softverom.

Na drugom mjestu je voditelj talk showa James Corden, a nakon njega slijede zvijezda 'Igre prijestolja' Sophie Turner, glumica Anna Kendrick, filmska zvijezda Lupita Nyong’o, voditelj talk showa Jimmy Fallon, glumac i majstor borilačkih vještina Jackie Chan, reperi Lil Wayne i Nicki Minaj te glumica Tessa Thompson.

TV VODIČ

Tražite dobar 4K televizor? Bacite pogled na ovaj izbor

Pogledaj galeriju

Cilj istraživanja koje su proveli u McAfeeju je upozoriti na opasnosti koje krije klikanje na sumnjive poveznice. Kriminalci računaju na to kako ćete htjeti vidjeti sadržaj povezan uz omiljenu vam poznatu i slavnu osobu pa često koriste njegovo ili njezino ime ili lik kako bi vas lakše namamili na predaju osjetljivih osobnih podataka poput primjerice lozinki.

Bledelova i Turnerova vjerojatno su ove godine tako visoko plasirane zbog popularnosti serija u kojima su glumile ('Sluškinjina priča' i 'Igra prijestolja' na servisima Hulu i HBO). Corden i Fallon već godinama vode gledane TV emisije, dok je zanimanje za Nyong’o moguće povezano uz nadolazeći film 'Star Wars: The Rise of Skywalker'.

Lil Wayne je proveo ljeto na turneji sa skuponom Blink-182, zbog čega su obožavatelji više tražili sadržaje koje bi mogli ilegalno preuzeti.

Jedino iznenađenje je Jackie Chan, koji u zadnje vrijeme nije naročito aktivan. No, u McAfeeju pretpostavljaju kako je postao zanimljiv zbog glasina kako bi se mogao vratiti na scenu u filmovima 'Rush Hour 4' 'The Karate Kid 2'. Iako je njegov tim zanijekao te glasine kriminalci su ih odlučili iskoristiti kako bi zavarali naivne obožavatelje.

Bledelova je preuzela prvo mjesto na popisu od Ruby Rose, koja je prošle godine igrala Batwoman. Ovogodišnjih top 10 također ukazuju na to kako je zanimanje za pojedine zvijezde show businessa opalo. Tako su, recimo, Kristen Cavallari i Kourtney Kardashian - koje su prošle godine bile među prvih deset - ove godine završile na 214., odnosno 222. poziciji, piše Time.