PRAHISTORIJA

Zanimljive crtice o neandertalcima: Ovako su prehranjivali tisuće ljudi u grupama

24.01.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Dosadašnja saznanja o društvenom životu neandertalaca govorila su da se ta vrsta okupljala u skupinama od najviše dvadesetak članova. No izgleda da su imali i brojnije grupe koje su bile u stanju prikupljati veće količine mesa i druge hrane, ili su se udruživali zbog lova na velike slonove

Tako pokazuju nalazi u istočnoj Njemačkoj, rezultat istraživanja znanstvenika sveučilišta Johannesa Gutenberga u Mainzu, Leibnizovog centra za arheologiju iz istog grada, te nizozemskog sveučilišta u Leidenu.

O tome je objavljen i članak u časopisu PNAS, a glavni je nalaz onaj o lovu na danas izumrle slonove ravnih kljova koje su neandertalci naveliko lovili.

Autori studije su istraživali kosti ove vrste slonova, latinskog imena Palaeoloxodon antiquus, stare oko 125 tisuća godina, a otkrivene prije nekoliko desetljeća na dva nalazišta u Njemačkoj, u Gröbernu i Taubachu. Na tim kostima otkrili su rezove napravljene kamenim alatom kakav su za rezanje koristili neandertalci. Iz toga su zaključili da su oni lovili slonove, i potom im 'tranširali' meso. I to velike količine mesa, mnogo veće od onih za koje se znalo dosad.

Prvi dokazi da su neandertalci lovili ove slonove, najveće kopnene sisavce pleistocena, pronašao je isti tim prije dvije godine tijekom analize kostiju nađenih u Neumark-Nordu, u nekadašnjem rudniku lignita.

'Rezultat najnovijih istraživanja kostiju iz Gröberna i Taubacha sada pokazuju da lov neandertalaca na slonove nije bio izolirani fenomen, nego je morao biti njihova puno redovitija aktivnost', objavila je suautorica studije i profesorica prahistorijske i protohistorijske arheologije Sabine Gaudzinski-Windheuser.

O kakvim se količinama mesa radilo, govori da je jedan primjerak ove izumrle vrste slonova mogao biti dovoljan za pokrivanje dnevne količine kalorija čak 2500 neandertalaca. Ti su sisavci živjeli u Europi i zapadnoj Aziji sve do prije sto tisuća godina. Bili su visoki do četiri metra, i teški do 13 tona, što je značajno veće od današnjih azijskih i afričkih slonova, bili su veći čak i od srodnika, također izumrlih vunastih mamuta.

'Procijenili smo da je meso i masnoća odraslog primjerka ravnokljovastog slona moglo biti dovoljno da zadovolji dnevne potrebe za kalorijama najmanje 2500 odraslih neandertalaca. To je značajno saznanje, jer nam donosi novi uvid u ponašanje neandertalaca', objasnila je prof. Gaudzinski-Windheuser.

To je shvaćeno kao najvažniji dokaz o znatno većim skupinama u kojima su neandertalci živjeli, ili se okupljali kako bi mogli loviti i spremati tako velike količine hrane. Sada ostaje istražiti metode kojima su neandertalci uopće bili u stanju loviti tako krupne životinje. Također, istraživači se nadaju otkriti na koji su način lovačke aktivnosti neandertalaca utjecale na druge životinje i općenito na okoliš.