što sve prikuplja?

Zanima vas što sve Google zna o vama? Evo kako to provjeriti i – kontrolirati

05.03.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Internetski div za pretragu odavno nudi više od traženja recepata za kolače, šireći svoje usluge u svaku poru vaših internetskih aktivnosti. Što to znači za vašu privatnost i kako možete provjeriti što sve Google zna o vama?

Kad pretražujete stvari na internetu, za sobom ostavljate tragove. Čak i ako niste korisnik Googlea i ne koristite njegovu tražilicu, velike su šanse da ćete naići na stranicu koja je pod njegovim 'nadzorom'.

Premda se ta kompanija često smatra najvećim alatom za pretragu na webu, postavlja se i pitanje 'što sve zna o nama?' U današnje su vrijeme informacije i podaci - točnije, vaši podaci - roba. Nadodamo li tome činjenicu da Google nije postao jedna od najprofitabilnijih tvrtki na svijetu nudeći besplatnu tražilicu, počet ćete povezivati neke stvari.

U ovom ćemo vodiču proći kroz podatke koje Google prikuplja i kako doznati što sve zna o vama.

Što sve Google prikuplja?

Vrste podataka koje Google obično prikuplja su sljedeći:

  • Podaci o pretraživanju: informacije o vašim upitima za pretraživanje, uključujući ono što tražite i kada izvodite ta pretraživanja. Ovi podaci pomažu Googleu poboljšati algoritme pretraživanja i učinkovitije ciljati oglase.
  • Podaci o lokaciji: ako koristite usluge lokacije kao što su Googleove karte ili imate omogućeno praćenje lokacije na svom uređaju, prikupljat će informacije o vašoj lokaciji. Ovi se podaci koriste za usluge kao što su rezultati pretraživanja temeljeni na lokaciji i prilagođene preporuke.
  • Podaci o uređaju: Google može prikupljati podatke o uređajima koje koristite za pristup njegovim uslugama. To može uključivati pojedinosti poput modela vašeg uređaja, operativnog sustava i jedinstvenih identifikatora.
  • Podaci o korištenju: Google prati vašu interakciju s njegovim proizvodima i uslugama. To uključuje podatke o tome koje aplikacije koristite, koliko ih dugo koristite i kako komunicirate sa sadržajem.
  • Kolačići i podaci praćenja: Google koristi kolačiće i slične tehnologije praćenja za prikupljanje podataka o vašem ponašanju na mreži. Ti se podaci često koriste u reklamne svrhe za isporuku ciljanih oglasa.
  • Podaci o računu: ako imate račun na Googleu, on prikuplja podatke kao što su vaše ime, adresa e-pošte, telefonski broj i druge pojedinosti o profilu.
  • Podaci o e-pošti: ako koristite Gmail, Google prikuplja podatke koji se odnose na vašu e-poštu i poruke, uključujući njihov sadržaj i metapodatke.
  • Podaci o glasovnom pretraživanju: ako koristite usluge koje se aktiviraju glasom, kao što je Google Assistant, vaše glasovne naredbe i interakcije mogu se snimati i pohranjivati kako bi se poboljšala točnost usluge.
  • Povijest gledanja na YouTubeu: Google prikuplja podatke o videozapisima koje gledate na YouTubeu, kao i o vašim interakcijama s tim videozapisima (lajkovi, komentari itd.).
  • Podaci o interakciji s oglasima: Google prati vašu interakciju s oglasima u njegovoj oglašivačkoj mreži, što uključuje podatke o tome na koje oglase kliknete i kako s njima stupite u interakciju.

Kako otkriti što Google zna o vama?

Otvorite preglednik i prijavite se na Gmail ili Google. Odite u gornji desni kut ekrana i birajte opciju 'Apps' i nakon toga račun, odnosno 'Account'. U području za privatnost i personalizaciju ('Privacy & personalization') birajte uređivanje podataka i privatnosti ili 'Manage your data & privacy'. U postavkama reklama (Ad settings) birajte personalizaciju reklama (Ad personalization).

U ovoj ćete sekciji vidjeti sve karakteristike koje je Google povezao s vašim pretragama, poviješću na YouTubeu i Gmailovim inboxom.

Kako zaustaviti Googleovo praćenje?

Premda Googleovo praćenje nije moguće u potpunosti zaustaviti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ograničili pristup vašim podacima. Gašenje svih opcija za personalizaciju zahtijeva malo kopanja kroz opcije, no preporučujemo da to napravite - pogotovo ako se brinete za svoju privatnost.

Isključite personalizaciju reklama

Jedan od najboljih načina da spriječite Google u prikupljanju podataka o vama jest isključivanje personalizacije oglasa. Kada budete spremni isključiti prilagodbe oglasa, slijedite ove korake:

Odite na Google i prijavite se na svoj račun. Kliknite na tipku s aplikacijama (devet točaka podijeljenih u tri reda) i birajte svoj račun (Account > Manage your data & privacy > Ad personalization). Isključite opciju i nakon toga se odjavite i opet pokrenite preglednik.

Ako gašenje personalizacije reklama zvuči dramatično, uvijek možete izbrisati tragove koje je Google pripisao vašem računu. Sve što trebate napraviti je skrolati do stavke koju želite (Google, YouTube itd.) i isključite je.

Gdje provjeriti što Google zna o vama i vašoj internetskoj aktivnosti?

Povijest se čini kao prilično očit zapisnik praćenja. To je doslovno sve što ste tražili koristeći bilo koju Googleovu uslugu. Prolaženje bilo čije povijesti može vam dati prilično pristojnu ideju o kakvoj se osobi radi. Međutim najozbiljnija i najkritičnija statistika zbog koje treba biti oprezan je vaša povijest lokacije. Ako bi pogrešne osobe dobile pristup ovim informacijama, to bi moglo predstavljati izniman rizik za vašu fizičku sigurnost.

Nakon što ste prijavljeni na bilo koju Googleovu uslugu, možete provjeriti status svoje povijesti lokacije klikom na tipku za aplikacije smještenu u gornjem desnom kutu te biranjem Account > Manage your data & privacy > Location History. Zatim pritisnite tipku za gašenje povijesti lokacija, piše ClearVPN.

Kad isključite fizičko praćenje, možete to napraviti i s digitalnim. Ako ste na stranici za povijest lokacije, vratite se i birajte izbornike Account > Manage your data & privacy > Web & App Activity. Tamo isključite praćenje aktivnosti prilikom korištenja Googleovih usluga ili provjerite povijest na pojedinoj aplikaciji. Najbolja funkcija je, doduše, automatsko brisanje koje briše povijest počevši od određenog datuma. Korisna je jer će vam omogućiti da zadržite svoju povijest za osobnu upotrebu, ali će nakon razumnog vremena obrisati tu povijest tako da je ni vi ni Google ne možete koristiti.