KREĆE VAŽNO ISTRAŽIVANJE

Zagađenje zraka u zatvorenim prostorima sve je veća prijetnja europskom društvu

05.04.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Nova istraživanja pokazuju da je zagađenje zraka u zatvorenim prostorima sve veća prijetnja europskom društvu. Naime, u okviru međunarodnog projekta 'Evidence Driven Indoor Air Quality Improvement' (EDIAQI), financiranog u sklopu programa Obzor Europa, pokrenuto je istraživanje čiji je cilj karakterizacija izvora i puteva izloženosti onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima u više europskih gradova, uključujući i Zagreb te njegovu okolicu

U projektu sudjeluje 18 vodećih europskih institucija iz 11 zemalja, udružujući snage u rješavanju problema onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima i promicanju zdravog životnog okruženja.

Voditelj radnog paketa vezanog uz toksikološka ispitivanja i zdravstvene aspekte onečišćenja zraka, dr. sc. Goran Gajski (Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb) u suradnji s kolegama iz Dječje bolnice Srebrnjak (dr. sc. Mirjana Turkalj) i Instituta za antropologiju, provodi istraživanje o utjecaju onečišćenja unutarnjeg zraka na dječju populaciju i rane molekularne događaje važne za razvoj bolesti, posebice astme.

Projekt uključuje interdisciplinarni pristup te istraživanje djece s astmom i drugim respiratornim problemima, kao i zdravih ispitanika, radi razumijevanja utjecaja unutarnjeg zraka na različite biomarkere izloženosti i učinka te posljedično na zdravlje.

Cilj EDIAQI projekta je karakterizacija izvora i puteva izloženosti i disperzija fizikalnog, kemijskog i biološkog onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima u više gradova Europe, uz karakterizaciju i kvantifikaciju glavnih zagađivača. Konačni cilj projekta je pružiti znanstveno utemeljene informacije zakonodavnim tijelima za postavljanje smjernica i razvoj strategija za održive, znanstveno utemeljene tehnološke inovacije za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima.

Roditelji zainteresirani za uključivanje svoje djece (u dobi od 5 do 18 godina iz Zagreba i okolice) u istraživanje pozvani su kontaktirati dr. sc. Ivanu Banić (ibanic@bolnica-srebrnjak.hr) u Dječjoj bolnici Srebrnjak i/ili dr. sc. Gorana Gajskog (ggajski@imi.hr) u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, radi detalja o uključivanju u studiju i terminima uzorkovanja.