BIOKRIPTOLOGIJA

Zaboravi novac, plati otiskom prsta

08.04.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Iako plaćanje pomoću otiska prsta nećemo vidjeti u našim trgovinama još neko vrijeme, zanimljiv eksperiment odvija se na malom fakultetu u Južnoj Dakoti

Novac je godinama bio jedino platežno sredstvo. Potom su došli čekovi i kreditne kartice. No u posljednje vrijeme sve se češće fizičke novčanice i kartice izbacuju iz upotrebe i prelazi se na elektronski način plaćanja.

No na jednom malom fakultetu u Južnoj Dakoti, otišli su korak dalje.

Studenti Škole za rudarstvo i tehnologiju provode prvi svjetski eksperiment iz biokriptologije - kombiniraju biometriju i kriptologiju.

Njih oko 1.200, koji sudjeluju u eksperimentu, za kupnju u trgovinama ne koriste novac, već samo datum rođenja i otisak prsta.

Student na blagajni predaje proizvod koji želi kupiti, upisuje svoj datum rođenja u konzolu i potom povlači prst preko površine osjetljive na dodir.

Dovoljno je tek nekoliko sekundi da transakcija bude obavljena, a studentu na njegov e-mail dolazi elektronski račun.

Za razliku od prijašnjih tehnologija čitanja otiska prsta, biokriptološka tehnika koristi dodatnu razinu zaštite. Prilikom povlačenja prsta po osjetljivoj površini, sustav testira je li prst 'živ', odnosno provjerava postoji li u prstu cirkulacija.

Na taj način izbjegava se mogućnost zlouporabe sustava lažnim otiscima prstiju ili uobičajenog načina u filmovima, rezanjem prsta.

Iza cijelog projekta stoji nizozemska tvrtka Hanscan koja se bavi autentifikacijskom tehnologijom, odnosno njezina američka podružnica Nexus USA.

Kako je za Huffington Post objasnio predsjednik Nexus USA, Al Maas, odabrali su Južnu Dakotu iz jednostavnog razloga.

'Ako može uspjeti na konzervativnom Srednjem Zapadu, može uspjeti bilo gdje', rekao je Maas.

S obzirom na to da je tendencija da se iz upotrebe izbace kreditne kartice i novac i u potpunosti prijeđe na plaćanje NFC-om ili drugim beskontaktnim načinima plaćanja, pa tako i otiskom prsta, ovaj eksperiment mogao bi biti tek prvi u nizu.

No za plaćanje otiskom prsta u Hrvatskoj morati ćemo još pričekati.