PASJE VRUĆINE

Za napade pasa odgovorni su nemarni vlasnici!

10.07.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Iz nedavnih policijskih dojava o povećanom broju napada pasa u Dalmaciji može se uočiti da je riječ uglavnom o životinjama iz ruralnih krajeva Hrvatske gdje je još uvijek običaj da se one drže uz kuće na otvorenom, nerijetko u lošim uvjetima – nemaju dovoljno hlada, a ponekad ni dovoljnih količina pitke vode pa dehidriraju, komentirala je jučerašnje medijske napise Andreja Pintar, instruktorica pasa za potrage Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

Podsjetimo, na području Splitsko-dalmatinske policijske uprave tijekom nedjelje je zabilježeno pet napada pasa na ljude, druge pse i životinje. Incidenti su se dogodili u mjestu Ričice kod Imotskoga, u Vrboskoj na Hvaru, u Marini kod Trogira, u Gradcu nedaleko od Makarske, te u mjesnom parku u Jelsi na Hvaru. Troje ljudi zadobilo je tjelesne ozljede, od kojih jedan maloljetnik i jedna njemačka državljanka.

Pintar ističe da se psima, kada dehidriraju, narušava kemijska ravnoteža u organizmu pa se javljaju promjene u živčanom sustavu – oni postaju puno nervozniji, teže se kontroliraju i imaju neočekivane reakcije koje mogu biti i obrambene (ugrizi). Kod višeg stupnja dehidracije dolazi čak do smanjenja vidnog polja i osjetilnih funkcija, što izaziva paniku i stres životinje.

Psi piju više od ljudi!

'Slučajni prolaznici dehidriranim psima mogu ponuditi vodu, ali ih ne bi trebali dirati', kaže iskusna instruktorica i dodaje: 'Vlasnici bi im trebali osigurati mjesto u sjeni i najmanje tri puta dnevno veću količinu svježe vode. Službeni psi od 30-ak kg u HGSS-u u tri sata rada na prevaljenih 10 km potroše čak pet litara vode, znatno više nego ljudi.'

U ljetnom razdoblju, nastavlja Pintar, treba posebno obratiti pozornost na Dalmaciju i Primorje gdje, zbog povećanog broja gostiju i visokih temperatura, nervoza i nesigurnost pasa raste, pa je mogućnost incidenata veća.

Vlasnici nikako ne bi smjeli ostavljati pse u automobilima, a u mjestima gdje ima više gostiju treba im osigurati mir kakav su imali tijekom ostatka godine. 'Primjerice, mogu ih skloniti iza kuće kako ih prolaznici ne bi uznemiravali. Mi smo u službi navikli raditi u ovakvim uvjetima, ali pse držimo u blago rashlađenim prikolicama, a također pazimo da imaju obilje svježe vode', objasnila je djelatnica HGSS-a.