SAMOPOUZDANJE ILI PUCANJ U PRAZNO

Za manje od godinu dana, ovaj kontroverzni kirurg želi izvesti transplantaciju ljudske glave

02.05.2017 u 07:42

Bionic
Reading

Ako sve prođe po planu, kontroverzni neurokirurg Sergio Canavero će unutar sljedećih deset mjeseci izvesti prvu ljudsku transplantaciju glave - i to u Kini

Plan Canavera da izvede prvi ovakav medicinski podvig star je već koju godinu, a prvi pacijent je trebao biti volonter Valery Spirodonov, koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Ipak, Canavero u intervjuu za njemački časopis OOOM navodi kako će prvi pacijent biti Kinez. 

Tim stručnjaka za ovu operaciju će predvoditi Canaverov bliski prijatelj, Xiaoping Ren sa Sveučilišta Harbin Medical. Ren je 2014. objavio istraživanje o transplantacijama glava kod štakora. Usprkos objavljenim radovima u znanstvenim časopisima, znanstvena zajednica smatra kako postoje značajni etički prijepori u cijeloj proceduri, opisanoj u jednom radu iz 2013. godine. Transplantacija glave bi trebala trajati kakvih 36 sati. 

Canavero tvrdi kako je uspješno izveo zahvat na majmunu, dok dio znanstvenika poput Arthura Caplana smatra kako je 'riječ o potpunom luđaku'. 'Sve i da je zahvat moguće izvesti, nemamo pojma kakav učinak kemija novog tijela može imati na transplantiranu glavu i mozak', dodao je.

Sergio Canavero navodi kako je uvjeren u uspjeh, ali ne želi otkriti nikakve detalje vezane uz zahvat. 'Trenutno mogu samo otkriti kako smo u medicinskim pokusima napravili drastičan napredak. Stvari za koje se prije svega nekoliko mjeseci mislilo da su nemoguće sada su izvedive (...) Vjerujem kako će ovo unijeti revoluciju u medicinu.'

Je li moguće da ćemo već ove godine vidjeti prvu transplantaciju ljudske glave? Autor: The Economist

Već sada Canavero ima i sljedeći cilj - transplantaciju samog mozga, a ne cijele glave. Vjeruje kako će u ovom uspjeti unutar sljedećih tri godine. 

'Moždana transplantacija ima mnogo prednosti. Najbitnija je to da bi se tim zahvatom mogla izbjeći jaka imunološka reakcija', dodao je. 

Više detalja o ovom moguće je pročitati na stranicama časopisa OOOM.

CNet