TESTIRANO NA ŽIVOTINJAMA

Ova umjetna maternica mogla bi spašavati živote nedonoščadi

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 27.04.2017 09:17
  • Objavljeno 27.04.2017 u 08:57
Umjetna maternica (ilustracija)

Umjetna maternica (ilustracija)

Izvor: Screenshot / Autor: Children's Hospital of Philadelphia

Nakon niza testova u nečem što izgleda kao plastična vrećica ispunjena tekućinom s brdom cijevi, znanstvenici su uspješno na svijet donijeli osam prerano rođene janjadi. Unutar umjetne maternice mladunci su proveli mjesec dana, tijekom čega su se nastavili normalno razvijati

Svake godine kakvih 15 milijuna ljudskih beba rodi se prerano zbog čega nastaju mnoge komplikacija. Štoviše, one koje i prežive prvu godinu života imaju povećan rizik od brojnih oboljenja tijekom svojih života. Postoji li mogućnost da umjetne maternice osiguraju neometan razvoj?

U pokusu koji su izveli znanstvenici CHOP-a (Children's Hospital of Philadelphia) pluća i mozak životinja koje su prerano ugledale svjetlo dana su rasli, počele su otvarati oči, učile gutati i naposljetku - dobile prvu vunu. Sustav koji je to omogućio znanstvenici su nazvali Biobag, a poanta razvoja ove vanjske umjetne maternice jest potencijal spašavanja nedonoščadi. 

Biobag možda ne izgleda poput maternice, već poput kakvog pribora iz znanstvenofantastičnog filma - no itekako odrađuje svoju svrhu. Vreća je ispunjena sintetičkom amnionskom tekućinom, a pupčana vrpca vodi do posebnog sustava za cirkulaciju krvi i razmjenu ugljičnog dioksida za kisik. Sustav ne koristi pumpe u njihovom klasičnom izdanju, već je za cirkulaciju krvi bilo dovoljno srce životinje.

Pored opskrbe kisikom, jedan od većih problema s kojim su se susreli istraživači je bilo očuvanje sterilnih uvjeta, tj. onemogućavanje infekcija fetusa. To je izvedeno spomenutom tekućinom koja ispunjava vrećicu i nerazvijena pluća ploda. Tekućina cirkulira te se konstantno pročišćava kroz dva otvora. 

Nakon četiri tjedna u umjetnoj maternici, životinje su još uvijek bile premlade za svjetlo dana u nezaštićenom okružju te su prebačene u inkubatore. Da stvar bude bolja, tada su znanstvenici uspješno otkrili kako je janjad jednako dobro razvijena kao da je tih mjesec dana bila provela u stvarnoj maternici. U testu ih je bilo ukupno osam, a na životu je očuvan samo jedan primjerak koji je počeo disati samostalno. Ostale životinje su znanstvenici eutanazirali kako bi bolje proučili njihove organe. 

Rezultati su bili zapanjujući. Sustav je osigurao neometan razvoj svih organa potrebnih za normalan rast životinja te nisu uočili posebne probleme. 

Prvi ljudski pokusi mogli bi početi za svega tri godine

Jasno - janje nije ljudska beba. Bit će potrebno još mnogo istraživanja i pokusa prije nego se uopće dođe do kliničkih istraživanja na ljudima. No kada se sustav dodatno usavrši te demonstrira njegova sigurnost, u skorije vrijeme moglo bi se spasiti na milijune života svake godine. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications, a nešto više detalja moguće je saznati na stranicama ScienceDailyja te u filmiću ustanove Children's Hospital of Philadelphia: 

Rekreiranje maternice - nove nade za nedonoščad

Autor: The Children's Hospital of Philadelphia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!