NEVJEROJATAN PRIKAZ!

Pogledajte kako se stvarno dijele žive stanice

29.03.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Filmaš Francis Chee posebnom metodom i opremom snimio je staničnu diobu jajeta obične livadne smeđe žabe (Rana temporaria). Za nevjerojatan rezultat koji traje 23 sekunde trebalo je snimati 33 sata materijala, a nekolicina gledatelja još uvijek ne vjeruje kako nije riječ o računalnoj grafici, već stvarnom biološkom procesu

Chee za potrebe snimanja ovog materijala nije koristio lako dobavljive komponente. Mikroskop je posebno kreiran za potrebe snimanja ovakvih stvari, a tu je i odgovarajuća LED rasvjeta te optika. Kompletan sustav za snimanje bio je smješten na posebnom anti-vibracijskom stolu, kako bi timelapse od čak 33 sata bio lako spojiv u 23 sekunde videa. Ali kakav je to video ispao!

Kontraktilni valovi potaknuti aktomiozinom (aktin - nitasta kontraktilna bjelančevina uz miozin - kontraktilnu proteinsku molekulu koja omogućuje stezanje mišićnih vlakana i kretanje drugih stanica) jasno su vidljivi u prikazu diobe od kojeg jednostavno zastaje dah: 

Stanična dioba žabljeg jajeta Autor: Francis Chee

Tko ne vjeruje da je riječ o stvarnom prikazu razvoja žabljeg jajeta, može pogledati dodatni i jako stari filmić koji prikazuje isti proces iz nešto drugačije (i kudikamo manje moderne) perspektive. 

U sljedećem uratku, Chee je odlučio napraviti prikaz onoga što slijedi točno gdje je stao prethodni video - i to korištenjem identične opreme. U njemu je već mnogo teže razlučiti pojedinačne stanice, no zato je vidljiv protok krvi kroz škrge embrija, oči te razvoj repa: 

Razvoj punoglavca iz jajeta Autor: Francis Chee