NOVA ERA?

Windows 8: Sviđa li vam se dirati računalo?

25.10.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Steve Ballmer najavio je novu eru za Microsoft, vrli novi svijet u kojem kupci slobodno biraju kombinacije hardvera i softvera koje im najbolje odgovaraju. I žele dodirom komunicirati s računalom

Kao što smo već pisali, Windows 8 bit će od petka, 26. listopada, dostupan za preuzimanje i nadogradnju postojećih računala u više od 140 zemalja te u 37 jezičnih inačica na Microsoftovim stranicama, a korisnici će ga moći kupiti i na maloprodajnim lokacijama diljem svijeta.

Za novo izdanje operativnog sustava prilagođeno je više aplikacija i servisa, kao što su Internet Explorer 10, SkyDrive, Bing, Skype, Outlook.com, Xbox Music and Videos...

Posebno je istaknut Box, aplikacija za pohranu i dijeljene sadržaja u računalnom oblaku, koja omogućuje upravljanje sadržajem s bilo kojeg uređaja pogonjenog osmicom

Samo predstavljanje nije prošlo bez problema. Navodno je iz dvorane ukradeno nekoliko računala, a više novinara koji su izvještavali uživo putem Twittera i drugih društvenih mreža žalilo se na probleme sa spajanjem na bežični internet.

Ballmer se trudio naglasiti raznovrsnost (naspram Appleove stroge kontrole i uniformnosti) i osobnost nove ponude softverskog (a možda uskoro i hardverskog) diva iz Redmonda.

Namjerava zadržati Windowse na većini od 400 milijuna novih osobnih računala, koliko očekuje da će biti kupljeno tijekom iduće godine, odnosno uhvatiti što veći dio od 670 milijuna prodanih licenci, koliko ih je ugrabio Windows 7.

Pitanje je koliko je to relevantno u post-PC razdoblju, koje obilježava strelovit uspon pametnih telefona i tableta, a na obzoru se nazire čitavo nedovoljno neistraženo područje, u rasponu od pametnih televizora do pametnih kuća. Tek se treba pokazati jesu li korisnici spremni prihvatiti Microsoftovu viziju i prigrliti Windows 8 kao što su učinili s Appleovim iOS-om i Googleovim Androidom.

U testiranje osmice uloženo je 1,24 milijardi sati, kao ni u jedan proizvod dosad.

Posebno su naglašene mogućnosti i pogodnosti poput deinstalacija programa jednim klikom, do 33 posto bržeg podizanja sustava, znatno brže povezivanje s internetom (jedna sekunda, naspram 15, koliko je trebalo sedmici), trajanje baterije do deset sati...

Tisuću novih računala ima certifikat za novo izdanje Windowsa, a neka među njima bit će jeftinija od 300 dolara (oko 1800 kuna) te biti tanja i lakša no ikad.

Među tim mnoštvom uređaja najviše se istakla Yoga, ultrabook iz Lenova.

Uz radikalno novo sučelje, jak naglasak prezentacije bio je na dodiru kao obliku interakcije s osobnim računalom, od čega je Apple zazirao, slijedeći ideju Stevea Jobsa da to nije nešto što korisnicima dolazi intuitivno.

U Microsoftu su uvjereni kako ćete jednom kad isprobate uređaj s kojim možete komunicirati rukama i mimo tipkovnice i miša - htjeti imati isto iskustvo na svim uređajima. Što je vjerojatno istina za neke ljude, ali ne za sve.

S Microsoftovom filozofijom slažu se i brojni proizvođači hardvera poput Hewlett-Packarda, koji su proteklih godina na tržište izbacili stolna računala sa zaslonima osjetljivim na dodir.

O samoj osmici nije se moglo čuti puno toga novog, što nije čudno za operativni sustav koji je velikom broju ljudi dostupan već mjesecima, a i o kojem se piše na sve strane.

Ballmer je podcrtao to što osmica integrira više različitih Microsoftovih tehnologija i usluga, od tražilice Bing preko Skypea do povezivanja s društvenim mrežama i servisima u računalnom oblaku.

No za iznenađenje se pobrinuo prije samog predstavljanja. U razgovoru za BBC najavio je kako se Microsoft neće zadržati samo na tabletu Surface, već će se ponovno upustiti u proizvodnju hardvera kad god se ukaže prilika za postavljanje novog standarda.

Ta je izjava stigla unatoč upozorenjima partnera među proizvođačima hardvera, poput Acerovog direktora J. T. Wanga, koji je poručio kako bi Microsoft trebao razmisliti dva puta prije nego uđe na tržište hardvera.

Je li na pomolu kraj partnerstva ili su u Redmondu pronašli način kako zadržati i ovce i novce, ostaje za vidjeti.