'DOSTA JE BILO'

Wikimedia tuži NSA zbog špijunaže

11.03.2015 u 07:02

Bionic
Reading

Wikimedia Foundation je odlučila tužiti NSA (Nation Security Agency) zbog povrede privatnosti Wikipedia korisnika/posjetitelja korištenjem tehnika za masovni nadzor. Cilj tužbe je naizgled jednostavan - zaustaviti masovni nadzor kako bi ze zaštitila prava svih Wikipedia korisnika diljem svijeta

U WF-u smatraju kako je agencija za nacionalnu sigurnost debelo prešla svoje ovlasti koje su postavljene amandmanima na 2008 Foregin Intelligence Surveillance Act. Uz još nekoliko drugih organizacija poput Amnesty International USA, Human Rights Watch i drugih, Wikimedia Foundation ulaže tužbu, a predstavljat će ih American Civil Liberties union.

'Danas podižemo tužbu u ime svih naših urednika i čitatelja. Nadzor uništava izvorno obećanje interneta: otvoreni prostor za suradnju i pokuse, mjesto slobodno od straha', rekao je Jimmy Wales, osnivač Wikipedije.


'Wikipedia je utemeljena na slobodi izražavanja, istraživanja te informacije. Kršenjem privatnosti naših korisnika, NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je ključna za ljudsku mogućnost stvaranja i znanja', dodala je Lila Tretikov, izvršna direktorica Wikimedia Foundationa.

Poduži tekst na blogu objašnjava točno koje tehničke i pravne stvari su upitne prirode te na koji način su sigurnosne agencije ugrozile i sami internet. Wikimedia Foundation je informaciju o tužbi zaključila podacima kako su u proteklih 14 godina korisnici kreirali više od 34 milijuna članaka u 288 različitih jezika, a da tom sadržaju svaki mjesec pristupa gotovo pola milijarde ljudi diljem svijeta. 'Ovo činimo za sve vas', zaključili su.

Pored ove svježe tužbe, NSA već sada vodi bitku s Electronic Frontier Foundationom.