30.000 DOKUMENATA

Wikileaks ponovo sramoti Sony

22.04.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Nakon što se Sony lani opako osramotio zbog 'kvalitete' zaštite svojih računala, stotine gigabajta ukradenih podataka je i dalje nastavilo postojati na računalima dilje svijeta. Osim lozinki za korisničke račune na društvenim mrežama i drugim računalima Sonyja, u 'paketu' je bilo i hrpa neobjavljenih filmova, skripte i još mnogo toga. Velike komade tih podataka nedavno je objavio WikiLeaks

WikiLeaks je zapravo objavio potpuno pretraživu bazu podataka nazvanu 'The Sony Archives', unutar koje se nalazi više od 30 tisuća službenih dokumenata i 173 tisuće e-mail poruka, koje su lanjskim hakerskim napadom ukradene od Sony Pictures Entertainmenta.

'Ova arhiva pokazuje unutrašnjost utjecajne multinacionalne korporacije. Vrijedno je novosti i u središtu geopolitičkog sukoba. Stoga ovo spada u javnu domenu, a WikiLeaks će se pobrinuti da to tako i ostane', izjavio je Julian Assange.


Priopćenje za javnost WikiLeaksa također navodi kako je Sony član MPAA i utjecajan lobist po pitanjima internetske politike, piratstva, trgovačkih sporazuma i autorskih prava. E-mail poruke navodno pokazuju sve bitne političke poveznice i lobiranja.

'WikiLeaks je posvećen očuvanju povijesne arhive. Ovo znači da ćemo osigurati da arhive koje su stigle u javnu domenu tamo i ostanu, usprkos političkim i pravnim pritiscima, na način na koji će biti dostupne javnosti.