ENERGETSKI VAMPIR

Vreća za spavanje ili golemi punjač za baterije?

13.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Vreća za spavanje koja poput vampira upija vašu toplinu i pretvara ju električnu energiju? Možda i nije tako zastrašujuće kako zvuči

Sezona festivala na otvorenom, kampiranja u prirodi i spavanja pod otvorenim nebom tek je krenula, a mnogi se već suočavaju s problemom kako puniti mobilne telefone kad borave u nekom kampu.

Na tržištu se mogu naći različiti 'priručni' punjači - od onih na solarni pa do onih na ljudski pogon. No britanski mobilni operater Vodafone tom je problemu pristupio s 'vampirske' strane.

Predstavili su Power Pocket, prototip vreće za spavanje koja iskorištava toplinu koje ljudsko tijelo proizvodi i pretvara ju u električnu energiju za punjenje mobilnih uređaja.

Zvuči poput nečega iz 'Matrixa'? Niste toliko daleko od istine.

Power Pocket razvijen je u suradnji sa Sveučilištem iz Southamptona i tijekom ovog ljeta bit će testiran diljem Velike Britanije.

Profesor Stephen Beeby predvodio je tim koji još od 2003. godine razvija 'pametni materijal za prikupljanje energije'.

'Na tkaninu tiskamo 'termoparove' koji se potom povezuju i čine termoelektrični modul koji je na jednoj strani hladan, a na drugoj vruć. Kada toplina prolazi kroz taj modul stvara se voltaža i struja, a to znači i električna energija', pojasnio je profesor Beeby.

Jednostavno rečeno, toplina tijela u unutrašnjosti vreće izlazi iz nje, a razlika u temperaturi između vreće i okoline stvara energiju.

Procjenjuje se kako bi osam sati boravka u vreći za spavanje moglo provesti dovoljno energije za 24 minute razgovora, odnosno 11 sati na čekanju.

Vodafon planira tehnologiju iskoristiti i u odjeći, posebnim Power Pocket džepovima u kojima bi se mobilni uređaji direktno punili tijekom dana.

Tako bi cjelodnevno punjenje u 'energetskom džepu' moglo osigurati četiri sata razgovora na mobilnom telefonu.

Hoćemo li u budućnosti puniti mobilne telefone tako što ćemo ih jednostavno gurnuti u 'energetski džep' i nastaviti s uobičajenim aktivnostima, vidjeti ćemo već najesen, kada bi Vodafone trebao objaviti rezultate ljetnog testiranja.