LEGENDA SE VRATILA

Vozači Formule 1 oduševljeni Hondom NSX

12.07.2016 u 06:28

Bionic
Reading

Nakon što je za volanom dugoočekivanog modela Honda NSX bio Jenson Button, sad je na red stigao i njegov F1 timski kolega iz McLaren-Honde, Fernando Alonso. Nije trebalo ni sumnjati kako su obojica više no oduševljeni novitetom iz Honde koji razvija kakvih 580KS

Ono što je posebno značajno je i odabir staze za ovu priliku. Alonso je novi NSX provozao stazom Circuito Estoril. Legenda Formule 1 Ayrton Senna je radio na originalnom NSX modelu prije više od 25 godina i na ovoj portugalskoj stazi ostvario prvu F1 pobjedu.

Novi NSX je pravo čudo tehnologije, no na njega se čeka već (pre)dugo. U sebi krije 3,5-litreni V6 twin-turbo, tromotornu hibridnu jedinicu Sport Hybrid SH-AWD i DCT mjenjačku kutiju s devet stupnjeva prijenosa. Ovaj automobil dakle u sebi krije uzdužno smješten šesterocilindrični DOHC motor, uparen sa stražnjim motorom koji služi za poboljšanje performansi pri ubrzanju, kočenju i izmjenama brzina. Oba prednja kotača pak koriste još dva neovisna elektromotora koji osiguravaju trenutačan okretni moment.


'Ono što me posebno iznenadilo kod vožnje su kočnice, koje podsjećaju na ono što imamo u Formuli 1. Vožnja modela NSX je mekša i slađa od bolida F1 jer niste u potrazi za svakim mogućim djelićem centimetra kao u utrkama. Posrijedi je nešto poput razlike umjetničkog crteža i tehničkog crteža', rekao je Alonso nakon vožnje.

Prve isporuke nove Honde NSX u Europi se očekuju na jesen, no s obzirom na prednarudžbe, oni koji se sad odluče na kupovinu mogli bi čekati preko dvije godine na svog limenog ljubimca.