36 TISUĆA VOZILA

Volkswagen tvrdi da je afera puno manja no što se mislilo

  • Autor: M. W./Hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2015 15:52
  • Objavljeno 10.12.2015 u 15:26
Volkswagen

Volkswagen

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da skandal s netočnim prikazivanjem podataka o ispuštanju štetnih ugljičnih plinova obuhvaća daleko manje vozila no što se dosada procjenjivalo

Istrage su pokazale da je potrošnja goriva, a time i emisija ugljičnog dioksida prikazana manjom samo u slučaju oko 36 tisuća vozila, a ne 800 tisuća, kao što je prvotno procijenjeno, objavili su iz VW-a.

Tvrde također da nisu pronašli dokaze o nezakonitom mijenjanju podataka o emisijama tog štetnog plina.

Podaci o broju vozila s netočno prikazanim emisijama CO ažurirani su neposredno uoči sastanka nadzornog odbora čiji bi članovi trebali raspravljati o toku istraga pokrenutih u rujnu.


Izvršni direktor Matthias Mueller i predsjednik Uprave Hans Dieter Poetsch objavit će privremene rezultate istraga sutra prijepodne. Imena odgovornih osoba neće biti navedena, ali će poslovni čelnici možda pojasniti zašto nepravilnosti nisu otkrivene ranije, kazala su za Reuters dva neimenovana izvora.

Prilikom objave prvotne procjene o broju vozila čiji su podaci krivotvoreni u VW-u su procjenjivali da bi ih skandal mogao stajati oko dvije milijarde eura. Sada napominju da će iznos vjerojatno biti niži.

'Prvotno očekivan negativan utjecaj na poslovne rezultate u iznosu dvije milijarde eura nije potvrđen. Hoćemo li imati neznatan ekonomski učinak, ovisit će to o rezultatima novih mjerenja', dodaje se u VW-ovom priopćenju.

Kompanija je u međuvremenu rezervirala 6,7 milijardi eura za podmirivanje troškova opoziva 11 milijuna dizelskih automobila opremljenih uređajem za podešavanje kontrole emisija dušičnih plinova.

Skandal je, podsjetimo, izbio zbog krivotvorenja podataka o emisiji dušičnih plinova da bi se kasnije pod lupom našli i drugi štetni plinovi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!