ZBOGOM NEREDU

Vlasnici računala, smanjite nered ispod stola uz ove jednostavne trikove

18.08.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Svi vlasnici stolnog računala prije ili kasnije suoče se s činjenicom da im ispod stola leži neviđena hrpa zapetljanih kablova. Evo nekoliko načina da ih elegantno dovedete u red

Naravno, probleme s računalnim kablovima više povezujemo sa stolnim računalima nego s laptopima, međutim i oni imaju USB i strujne kablove te koješta drugo.

Problemu ćete pristupiti na četiri ključna načina:

  • sakrijte kablove i utičnice
  • sakupite i zavežite sve kablove vezicom ili posebnom plastikom
  • skratite kablove
  • prepoznajte kablove.

Sakrijte kablove i utičnice

Najlakši način na koji sakriti sve silne produžne kablove i utičnice je napraviti kutiju u koju ih spremate i iz koje provlačite žice ovisno o tome koja vam u kojem trenutku treba. U priloženom videu vidjet ćete detaljne instrukcije za to kako od jednostavne kutije za cipele napraviti idealno skrovište za produžne utičnice. Ako vam ne smeta estetika prosječne kutije cipela, ne trebate se baviti tim dijelom - samo izbušite rupe na rubu i problem je riješen.

Izvor: Društvene mreže

Sakupite i zavežite sve kablove vezicom ili posebnom plastikom

Nakon što smo sakrili produžnu utičnicu pobrinimo se za masu kablova koji vam se povlače po podu. Prvo što trebate napraviti je sakupiti ih sve i zavezati. Za to postoje dvije oku ugodne metode. 

Izvor: Društvene mreže

Paket sa sto ovakvih vezica u prosjeku košta oko 35 kuna, a moguće ih je kupiti u bilo kojem dućanu elektroničke opreme. Prije nego što se bacite u vezivanje osigurajte to da su vam svi kablovi razvrstani i da nisu spetljani. Nakon što ih sakupite jednostavno ih učvrstite na dva mjesta i to je to.

Druga solucija je rukav za kablove koji radi na sličnom oku ugodnom principu i sakuplja žice na jedno mjesto. Njegova prednost pred plastičnom vezicom je to što ga možete koristiti više puta bez rezanja. Većina njih dolazi s čičak patentom, što znači da se ne morate bojati ako u jednom trenu zaključite da u buketu kablova imate baš onaj koji vam treba na drugom mjestu. Jako dobar primjer za to je cijev od tkanine Hamina Flexwrap, koja kod nas košta nešto manje od 120 kuna.

Skratite dužinu kabla

Uz gore navedena rješenja, nered ispod stola trebao bi biti saniran, no ono što nam je sada zadatak je urediti kablove koje imate na stolu. Problem kod njih je to što vam trebaju, ali vam dosta često vjerojatno zauzimaju previše radnog prostora.

Kost za kablove

Ovaj potpuno besplatan mali izum savršen je za savladavanje superdugačkih kablova. Trebat će vam deblja kartonska ili gumena ploča, marker, skalpel ljepilo i bušilica. Nacrtajte geometrijski lik u obliku kosti, izrežite i zalijepite jedan na drugi. Trebat će vam dobro ljepilo kako biste to uspjeli učvrstiti. Nakon toga izbušite rupu na oba ruba 'kosti' - dovoljno da kroz njih možete provući kabel - te ih nakon toga zarežite kako biste ga mogli uvući. Sve što trebate raditi nakon toga je namotati kabel od jednog ruba do drugog sve dok ga ne skratite do željene dužine.

Samoljepljiva sidra za kablove

Ova mala pomagala idealna su za organiziranje nereda na radnom stolu. Zalijepite ih bilo gdje na stolu te nakon toga kroz njih provucite kablove. Postoje verzije za jedan ili dva kabla, a cijena im je oko 45 kuna za paket od osam komada.

Označite kablove

Nakon što ste baš sjajno uredili stol vrijeme je da preostale kablove spremite na jedno mjesto. Ono što definitivno trebate napraviti prije nego što ih pobacate u jednu kutiju je jasno ih označiti. Sve što vam je potrebno je malo izolir trake ili papirnate ljepljive trake te osnovno znanje baratanja flomasterom. Omotajte traku oko kabla i ostavite malo na oba kraja. Stegnite traku, zalijepite ju tako da vam viri dio i na njega napišite o kakvom se kablu radi.