oprez, snima se!

Vlasnici iPhonea, oprez! Facebook koristi kameru bez vašeg znanja dok pregledavate svoj 'feed'

13.11.2019 u 11:40

Bionic
Reading

U Facebooku su priznali da postoji problem i za njega okrivili bug koji sad pokušavaju otkloniti. Slični probleni nisu uočeni na Android uređajima

Afera je izbila nakon što je korisnik Facebooka Joshua Maddux na Twitteru objavio što se to događa u Facebookovoj aplikaciji za iOS telefone. Na snimkama koje je podijelio može se vidjeti kako njegova kamera radi u pozadini dok se kreće kroz njegov feed.

Problem postaje očigledan zbog pogreške koja prikazuje uvlačenje fotoaparata u maleni klizač na lijevoj strani zaslona kada otvorite fotografiju u aplikaciji i prelazite prstom prema dolje.

Maddux kaže da je isti problem pronašao na pet iPhone uređaja koji rade pod iOS 13.2.2, ali ne i na iOS 12.

Novi, jeftiniji iPhone Izvor: Wochit / Autor: tportal

Slično se ponovilo i kad se s ovim problemom pozabavila ekipa s The Next Weba. Dok iPhonei s operativnim sustavom iOS 13.2.2 prikazuju da kamera aktivno radi u pozadini, čini se da problem ne utječe na iOS 13.1.3. Primijećeno je i kako se problem pojavljuje samo ako ste Facebook aplikaciji dali pristup vašoj kameri. U protivnom, Facebook aplikacija joj pokušava pristupiti, ali iOS blokira te pokušaje.

Ostaje nejasno je li riječ o pogrešci u softveru za iOS. Naime, sličan problem nije uočen na Androidu. U Facebooku su potvrdili problem i za njega okrivili bug, kao i da se radi na otklanjanju pogreške u softveru.