BEZ ROKOVA

Vlada spaja mreže HITROneta i CARNeta

28.02.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Dvije na državnoj razini strateški važne mreže trebale bi biti povezane da bi se zajedničkim nastupom smanjili troškovi javne nabave telekomunikacijskih usluga

Tekst zaključka, koji bi se trebao naći pred Vladom, obvezuje Ministarstvo uprave i Ministarstvo znanosti na osiguranje svih preduvjeta za zajedničko korištenje vlastite i iznajmljene elektroničke komunikacijske infrastrukture i usluga.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet povezuje obrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove u jedinstvenu zatvorenu mrežu povezanu s drugim međunarodnim mrežama. U nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

HITRONetova mreža, kao bitna komponenta za povezivanje i zajedničko korištenje elektroničkih komunikacijskih usluga u javnoj upravi, u nadležnosti je Ministarstva uprave.

Uspostava veza prema lokacijama, kao i izgradnja međugradskih veza koje čine okosnicu obiju mreža, većinom se temelji na najmu prijenosnih kapaciteta ili najmu optičkih niti, što predstavlja znatan izdatak za državni proračun jer se obje mreže financiraju iz državnog proračuna.

Takvi bi se troškovi mogli smanjiti putem zajedničke optimizirane javne nabave i dodatnom optimizacijom povezivanjem mreža ili zajedničkom izgradnjom ili pak zajedničkim najmom infrastrukture do odabranih lokacija, piše u obrazloženju prijedloga zaključka.

Nisu navedeni rokovi u kojima bi povezivanje trebalo biti okončano, odnosno otkad bi CARNet i HITROnet počeli zajednički nastupati prema dobavljačima usluga te vrste.

U mrežu CARNet uključen je velik broj akademskih ustanova, osnovnih škola, srednjih škola, fakulteta te drugih obrazovnih ustanova, a u mrežu HITRONet uključen je cjelokupan pravosudni informacijski sustav, odnosno sustav mrežnog povezivanja sudova, državnih odvjetništava, kao i cjelokupan mrežni sustav ureda državne uprave.

U Ministarstvu uprave, koje formalno stoji iza ovog prijedloga, tvrde da je logično povezati te dvije mreže jer će:

• svjetlovodna infrastruktura donijeti tehnološki napredak objema mrežama
• ostvarit će se uštede državnom proračunu zajedničkim korištenjem komunikacijske infrastrukture
• postići će se optimizacija operativnih troškova upravljanja i održavanja povezanim mrežama
• omogućit će se jednostavniji pristup i olakšano korištenje usluga
• olakšat će se integracija usluga na putu k informatizaciji državne i javne uprave
• optimizirat će se povezanost lokacija koje logički pripadaju objema mrežama, HITRONetu i CARNetu

Obje mreže najveći dio potreba zadovoljavaju nabavljajući usluge na tržištu kroz postupak javne nabave. Zajedničkim nastupom osigurat će se povoljniji uvjeti nabave na tržištu, stoji na kraju prijedloga zaključka koji bi Vlada trebala usvojiti.