NOVO UPOZORENJE

Virus ptičje gripe mutirao i ponovno sije strah

30.08.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Čini se da je virus ptičje gripe nedavno mutirao te se ponovno počeo širiti azijskim zemljama, upozorila je ovih dana Svjetska zdravstvena organizacija

Novi sojevi pojavili su se u Vijetnamu i Kini, a opasnost koju predstavlja za ljude trenutačno nije moguće sa sigurnošću utvrditi. Virus također prijeti Tajlandu, Maleziji i Kambodži u kojima je od posljedica infekcije ove godine umrlo osam ljudi.

Prema podacima WHO-a u svijetu je od 2003. do danas od ptičje gripe umrla 331 osoba. Zbog straha od širenja epidemije, u istom je razdoblju ubijeno više od 400 milijuna komada peradi, a štete se procjenjuju na oko 20 milijardi dolara.

Virus je eliminiran u većini od 63 zemlje u koje se proširio za svoga vrhunca 2006. godine, kada je oboljelo više od 4.000 ljudi, no još se zadržao u Bangladešu, Kini, Egiptu, Indiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Šef veterine UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Juan Lubroth kaže da je broj oboljelih ponovno počeo rasti 2008. godine, najvjerojatnije zbog migracija ptica selica.

'Virusi se razvijaju u divljim pticama, međutim, prenose ih ljudi svojom proizvodnjom i trgovinom peradi', objasnio je Lubroth.

Ptičja gripa se u posljednje dvije godine ponovno pojavila u zemljama u kojima virusa prije toga nije bilo više godina među kojima i u Izraelu, palestinskim područjima, Bugarskoj, Rumunjskoj, Nepalu i Mongoliji.

Lubroth smatra da infekcija koja se trenutačno širi sjevernim dijelovima Vijetnama također prijeti Japanu i Korejskom poluotoku.

FAO je pozvao sve ugrožene zemlje da budu u stanju pripravnosti kako bi pravovremeno reagirale na moguću ponovnu pojavu epidemije.