tajne oko nas

Vijesti iz svemira koje su srušile internet: Od najmoćnijeg teleskopa na svijetu do još jedne marsovske zagonetke

26.06.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Od početka rada teleskopa James Webb do prvih priprema za put na Mjesec i neobičnih svemirskih pojava, ovo su najzanimljiviji događaji zabilježeni u ovoj godini

Znanstvena zajednica i ove godine dokazala je da se međunarodnom i multidisciplinarnom suradnjom pomiču granice. Uspješna partnerstva u 2022. uključuju lansiranje i kalibraciju najmoćnijeg svemirskog teleskopa na svijetu i snimanje do danas neviđene supermasivne crne rupe u središtu Mliječnog puta.

Svemirski teleskop James Webb kreće u rad

Najmoćniji teleskop krajem siječnja stigao je do odredišta - na 1,6 milijuna kilometara od Zemlje - raširio veliki štit od Sunca i počeo s dugotrajnim procesom kalibracije.

Nakon što je cijeli proces kalibracije i hlađenja priveden kraju ESA-in i NASA-in teleskop James Webb 12. srpnja konačno će isporučiti javnosti prve slike svemira. Prizori koje ćemo vidjeti su, kažu iz NASA-e, trenutno tajni. Teleskop će snimati neke od najstarijih i najzamućenijih izvora svjetla u svemiru, odnosno razdoblje 300 milijuna godina nakon Velikog praska - kad su nastale prve zvijezde i galaksije.

Znanstvenici će uz pomoć teleskopa također promatrati atmosfere planeta izvan našeg sustava te će, primjerice, otkriće metana i vode značiti da tamo negdje možda postoji biološka aktivnost, piše Mashable.

NASA je izvukla SLS iz garaže

NASA-ina masivna raketa visoka 93 metra konačno je predstavljena javnosti. Letalo visine Kipa slobode izvezeno je iz skladišta u ožujku 2022. kako bi se obavilo ključno testiranje. SLS, odnosno Space Launch System, impozantan je div težine 2608 tona napravljen za izbacivanje letjelice prema Mjesecu u sklopu Artemisa, NASA-ine ljudske misije na Zemljin satelit. Program će, ako sve pođe po planu, u jednom trenu i prevoziti ljude na Mars.

NASA je vjerovala da će prvi let bez posade biti obavljen u svibnju, no tijekom testa nastalo je nekoliko problema stvorivši još odgoda. Nepoznato je kad će raketa biti spremna za polijetanje. Riječ je također o najskupljoj raketi ikad - jedan let će koštati preko četiri milijarde dolara, što iznosi oko petine cijelog budžeta NASA-e.

Saturnov mjesec Mima mogao bi skrivati oceane

Saturnov mjesec Mima najpoznatiji je po zapanjujućoj sličnosti Zvijezdi smrti iz 'Ratova zvijezda'. Nitko dosad, doduše, nije ni pretpostavio da bi naoko neugledan planetoid mogao podržavati život.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Icarus opisuje slučajno otkriće oceana skrivenog ispod ledenog pokrova. Premda studija nije ponudila definitivan dokaz, velik broj indikacija upućuju na to da je pomalo neugledan komad kamena i leda zapravo minijaturan vodeni svijet.

Na Marsu postoje - aurore?

Znanstvenici vjeruju da je novootkrivena marsovska aurora uzrok zelenih tragova na nebu Crvenog planeta. Tamošnja aurora izgleda kao savinuta traka ultraljubičastog svjetla koja se proteže tisućama kilometara iz smjera Sunca prema tamnoj strani planeta.

Nitko, doduše, ne zna zašto Mars uopće ima auroru, s obzirom na to da je ostao bez magnetskog polja prije nekoliko milijardi godina. Magnetska polja također vode strujanje elektrona visoke energije od Sunca prema planetarnoj atmosferi.

Tajnovitu je auroru snimila sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Raketni otpad zabio se u Mjesec

Raketni se buster ovog siječnja slučajno zabio u Mjesečevu površinu ostavivši iza sebe krater. Riječ je, naime, o komadu kineske letjelice i prvom poznatom svemirskom smeću koje je slučajno udarilo u naš prirodni satelit. Kineske vlasti poriču da otpad pripada njihovom svemirskom programu.