pogled gore

[VIDEO] Znate li koliki je svemir i koliko smo ustvari nebitni u njemu? Upoznajte i vi njegove misterije

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 09.10.2022 08:22
  • Objavljeno 09.10.2022 u 08:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Damkier Media Group / Alamy

Malo je onih koji u ljepotama i misterijima svemira mogu uživati iz prve ruke. Većina nas ovu nepreglednu pustopoljinu može promatrati isključivo izdaleka, stoga vam donosimo nekoliko web odredišta koje će vas u trenu prebaciti ‘tamo gore’

Promatrajući sa Zemlje, izuzetno je teško pojmiti veličinu svemira koji nas okružuje, no složit ćemo se u jednom - prilično je zanimljivo i predivno promatrati što nam se to odvija nad glavama.

U nastavku vam donosimo šest web odredišta na kojima ćete na razne načine i kroz raznolike metode upoznati svu divotu svemira kojim na Zemlji nezaustavljivo jurimo.

Tko je u svemiru?

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tko je u svemiru?

U svakom trenutku barem nekoliko ljudi nalazi se izvan Zemlje. Međunarodna svemirska postaja ima posadu astronauta i znanstvenika koji rade izvanredne stvari dok lebde u orbiti planeta. Web stranica Tko je u svemiru priča je o ovim istraživačima i onome što rade.

Prikazuje portret svakog pojedinca koji se trenutno nalazi u svemiru te podatke o ukupnom vremenu koje su do sada proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji, kao i informacije o misiji koja ih je poslala.

Stranica također prikuplja sjajne statistike, poput toga koji je astronaut proveo najviše vremena u svemiru i slično.

https://whoisinspace.com/

Svemir u web pregledniku

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Svemir u web pregledniku

Space In Browser jedinstven je način istraživanja svemira bez napuštanja udobnosti doma. Web odredište ne izgleda dobro na mobilnim uređajima te bi mu trebalo pristupiti desktop preglednikom. Prema riječima programera, stranica je još uvijek u izradi, a najavio je i nekoliko dodataka servisu.

Uglavnom, na stranici Space in Browser možete istraživati Zemlju, nisku orbitu, Mjesec i Mars. Kliknite na bilo koji od ovih objekata da biste ih detaljno pregledali. Prikaz možete rotirati kako biste vidjeli različite aspekte nebeskog tijela, a dodatne informacije o njima pojavit će vam se na bočnoj traci.

https://spaceinbrowser.com/

NASA-ine oči

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: NASA

Eyes je jedno od najboljih NASA-inih web odredišta za istraživanje svemira. Koristeći stvarne podatke sa satelitskih i teleskopskih slika, s grafikama koje priprema NASA-in studio za znanstvenu vizualizaciju, Eyes daje pogled na svemir koji prije niste vidjeli.

Glavni eksponati su Sunčev sustav, asteroidi oko Zemlje, egzoplaneti i sama Zemlja. U svakom ćete dobiti 3D interaktivno sučelje koje možete zumirati, pomicati, rotirati i klikati na objekte kako biste saznali više o njima. Vizualizacija Sunčevog sustava je najdetaljnija, ali ni ostali prikazi nisu zanemarivi.

https://eyes.nasa.gov/

iTeleskop

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: iTeleskop

Profesionalni teleskopi i slična skupa oprema kojom se služe istraživači svemira većini nas je nedostupna, no ima rješenja.

Stranica iTeleskop nudi pristup teleskopu koji možete usmjeriti kamo god želite te tako uživati u pogledu na svemirske pustopoljine. Servis na prvu izgleda prilično komplicirano, no nudi jednostavne upute kako ga koristiti.

Nažalost, besplatno je moguće upravljati samo jednim teleskopom, no čak bi i taj podatak mogao zadovoljiti mnoge.

https://www.itelescope.net/

Ugledajte satelit već večeras

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Ugledajte satelit već večeras

Bez teleskopa ili opreme, samo golim okom, promatrate kako sateliti šaraju noćnim nebom? Teško je povjerovati u to, ali je lakše nego što mislite. Stranica Ugledajte satelit večeras će vam reći kada i gdje tražiti.

Jednostavno dopustite aplikaciji pristup vašoj lokaciji i za nekoliko minuta ona će vam dati popis satelita koji će proći iznad vas i biti vidljivi bez alata. Servis dodaje ilustracije kako će satelit izgledati sa Zemlje i njegovu putanju u svemiru, tako da ćete točno znati na što trebate paziti.

https://james.darpinian.com/satellites/

Veličina svemira

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Veličina svemira

Malo je reći da je svemir stvarno, stvarno, stvarno velik jer čak i kada dobijemo neke konkretne brojke, naši mozgovi ne mogu percipirati njegovu veličinu. The Size of Space je zabavna i interaktivna web stranica na kojoj se pokušavaju prikazati pravi razmjeri poznatog i nama vidljivog svemira.

Svoje putovanje pomoću ovog servisa počinjete s astronautom, a zatim se pomičete do drugih objekata koji se nalaze u svemiru. Nastavljate prolaziti pokraj asteroida, satelita, planeta, zvijezda, galaksija i klastera čisto da vidite koliko je sve veliko i koliko smo mi beznačajno maleni.

https://neal.fun/size-of-space/

Ako vam navedena web odredišta nisu dovoljna za istraživanje svemira, uvijek možete baciti oko na prijenos uživo s Međunarodne svemirske postaje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!