UZOR MLADIMA

[FOTO/VIDEO] Kormilo ISS-a po prvi put preuzima Europljanka; njeni sunarodnjaci pucaju od ponosa

22.09.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Astronautkinja Samantha Cristoforetti uskoro će biti zapovjednica Međunarodne svemirske postaje (ISS), priopćila je u srijedu Europska svemirska agencija (ESA). Cristoforetti će preuzeti kormilo od sadašnjeg zapovjednika, Rusa Olega Artemjeva, i tako postati prva Europljanka na toj poziciji

'Počašćena sam svojim imenovanjem na mjesto zapovjednice', rekla je Talijanka Samantha Cristoforetti, koja je na ISS-u od početka misije Minerva u travnju.

'Veselim se što ću iskoristiti iskustvo koje sam stekla u svemiru i na Zemlji i voditi vrlo sposoban tim u orbiti', dodala je Cristoforetti, javlja Ansa.

Talijanska astronautkinja u svemiru je po drugi put, a službeno će postati zapovjednica nakon tradicionalne svečanosti tijekom koje će joj prethodnik Artemjev simbolično uručiti ključeve 28. rujna.

'Čestitam Samantha', rekao je predsjednik Talijanske svemirske agencije (ASI) Giorgio Saccoccia, dodajući da je njezino imenovanje razlog za veliki ponos Italije i Europe.

  • +41
Samantha Cristoforetti Izvor: EPA / Autor: IVAN SEKRETAREV / POOL

'Kao prva Europljanka na mjestu zapovjednice Međunarodne svemirske postaje, Samantha će ponovno biti izvor inspiracije za mlade generacije'.

Prije godinu dana, Barbika s likom Samanthe Cristoforetti lansirana je na letu u bestežinskom stanju kako bi nadahnula djevojčice da razmisle o karijeri u istraživanju svemira te općenito o STEM području.

Samantha Cristoforetti Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ova 45-godišnjakinja postala je prva talijanska astronautkinja tijekom svoje prve misije 2014./2015. Ona će biti tek peta osoba iz Europe na čelu ISS-a i druga iz Italija nakon Luce Parmitana.