ASTRONOMIJA

Mars nam se približava! Iskoristite priliku za promatranje, na drugu tako dobru će trebati dugo čekati

19.09.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Za promatranje su najbolji veliki refraktorski teleskopi ili veliki reflektirajući teleskopi dugog fokusa. No, praktično s bilo kojim dobrim teleskopom možete dobiti zanimljive rezultate promatranja

Ako imate teleskop pri ruci, tijekom nadolazećih mjeseci iskoristite priliku za promatranje Crvenog planeta jer nakon toga će trebati dugo čekati na iduću.

Mars je jedini planet čiju površinu možemo promatrati sa Zemlje i vidjeti pojedinosti na njoj. Približava nam se i ostat će nam blizu još neko vrijeme.

  • +5
Rover Perseverance Izvor: Profimedia / Autor: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Trenutno je na pola puta između rogova konstelacije Taurus (Bik). Ne bi ga trebalo biti teško prepoznati dok se penje iznad obzora jer trenutno sjaji bojom bliskom bundevinoj.

S magnitudom od -0,4 Mars je trenutno treće najsvjetlije nebesko tijelo koje nije u neposrednoj blizini Zemlje, odmah iza Siriusa i Canopusa i svjetliji nego brojne druge zvijezde. Kako će se tijekom nadolazećih tjedana i mjeseci približavati Zemlji, Mars će postajati sve sjajnijim.

Do 11. studenog trebao bi nadmašiti Sirius, najsvjetliju zvijezdu noćnog neba, i postati četvrtim najsvjetlijim nebeskim tijekom, iza Mjeseca, Venere i Jupitera.

Rijetka prilika za promatranje Crvenog planeta

Nemamo često priliku dobro pogledati Mars izbliza zato što je tek upola velik kao Zemlja, a orbita kojom se kreće ga većinu vremena drži podalje od nas. Otprilike svakih 26 mjeseci imamo priliku možemo vidjeti ponešto na njegovoj površini, polarne kape, oblake i, ponekad, pješčane oluje.

Do toga dolazi zato što Zemlja ima kraću orbitu oko Sunca i njome se brže kreće neg Mars. Tako se Mars nađe na dijametralno suprotnoj poziciji na nebu odnosu na Sunce.

U to vrijeme dok Sunce zalazi, Mars izlazi. Tijekom noći dosegne najvišu točku i potom počne zalaziti dok Sunce u isto vrijeme izlazi.

Ta se astronomska pojava naziva opozicijom. Događa se približno svake dvije godine, ali nisu sve opozicije identične.

Pošto su orbite Marsa i Zemlje blago eliptične, neka približavanja ta dva planeta su vidljivo bliža nego druga. Susreti kad dođe do najvećeg približavanja ponavljaju se svakih 15 do 17 godina.

Potreban je dobar teleskop i malo sreće s vremenom

U srpnju 2018. godine Mars se Zemlji približio na 57,58 milijuna kilometara, da bi u listopadu 2020. došao na 62,06 mil. km.

Ove godine - točnije, 30. studenog - bit će udaljen 81,43 mil. km. Do opozicije će stići osam dana kasnije, 8. prosinca.

Kad će biti najbliži, izgledat će kao disk promjera 17,2 lučnih sekundi. Od 21. studenog do 10. prosinca činit će se većim nego u bilo koje vrijeme sve do svibnja 2031. godine.

Za promatranje su najbolji veliki refraktorski teleskopi ili veliki reflektirajući teleskopi dugog fokusa. No, praktično s bilo kojim dobrim teleskopom možete dobiti zanimljive rezultate promatranja.

Ograničavajući čimbenik bit će stabilnost atmosfere, koja se može promijeniti iz sata u sat i dramatično utjecati na kvalitetu slike. Uz kvalitetan teleskop i odlične uvjete možete, primjerice, vidjeti sjevernu polarnu kapu, oblake...

Posebnu pozornost obratite na 7. prosinca, kad će puni Mesec proći iznimno blizu iznad Marsa, pa i zakriti ga u pojedinim dijelovima svijeta, piše Space.