misija se nastavlja

[VIDEO] U potrazi za životom na Marsu, NASA-ina letjelica zakačila nepoznati predmet, izgleda poput najlonske vrećice

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 04.10.2022 09:36
  • Objavljeno 04.10.2022 u 08:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / Sciencephoto / Profimedia

NASA-inom helikopteru Ingenuity u 33. letu na Marsu za konstrukciju se zakačio nepoznati predmet nalik najlonskoj vrećici, a znanstvenici istražuju o čemu se radi

Letjelica Ingenuity doputovala je na Mars kao tehnološka demonstracija visokog rizika te je od travnja 2021. do danas odradila čak 33 leta. Planirano je da Ingenuity poleti samo pet puta, no uspješno je odradio svoj 33. let.

Upravo na tom posljednjem letu prilikom uzlijetanja kamera ugrađena na Ingenuityju pokazala je nepoznati predmet zakačen na letjelicu, a koji se otkvačio i ponovno sletio na Mars. Prema riječima stručnjaka NASA-e, 'sva telemetrija iz leta i potrage te prijenosa nakon leta ne pokazuje naznake oštećenja vozila. Timovi Ingenuity i Perseverance Mars 2020. rade na otkrivanju izvora krhotina', napisali su dužnosnici NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon.

Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Snimka s NavCama pokazuje kako 'otpad' nepoznatog porijekla prirodno pada natrag na površinu tijekom leta, prije nego što je Ingenuity sigurno sletio na pijesak Marsa.

NASA nastoji testirati Ingenuity što je više moguće, pogotovo zato što u budućim misijama planiraju uključiti helikoptere koji će na Zemlju donijeti uzorke s površine Crvenog planeta.

  • +21
  • +18

NASA-ina letjelica Ingenuity

Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

U međuvremenu Ingenuity djeluje kao testni izviđač za rover Perseverance, a koji nastavlja istraživati ​​deltu drevne rijeke. Voda na Marsu jedno je od ključnih područja istraživanja dok znanstvenici nastavljaju raspravljati o nastanjivosti planeta.